Kardad veebikoosolekul kaamera ees olla? Online koolitaja Anu Tähemaa kasulik nipp lahendab mured

uudised.ee

Täna hommikul oli raadio Star FM hommikuprogrammi külaliseks online koolitaja Anu Tähemaa, kellega räägiti erinevatest soovitustest, kuidas efektiivselt veebikoosolekuid pidada.

Reeglina ei peeta sobilikuks osaleda veebikoosolekul ebaviisakas olekus, olgu selleks siis auklik särk või kammimata juuksed. Miks see nii on? "Kõike tohib, aga see sõltub, millist muljet me tahame jätta. Alati on ka vahe, kas see koosolek on kolleegide või pere vahel või on see midagi sellist, kus tuleb jätta esmamulje. Täpselt sellise energia ja olekuga, millega te sinna kaamerasse lähete, nii ongi. Teles ju ka tehakse tunde enne grimmi, see on kõva ettevalmistustöö igatepidi. Siin on omad rõõmud ja omad mured," selgitab Anu.

Tihtipeale tekib suuremate seltskondadega koosolekuid pidades väga palju üldist müra ja pigem oleks mõistlik hoida seltskondasid väikestena. "Mina töötan emotsiooni ja tunnetusega ja siis on mulle oluline, et nad töötavad kaasa või mis ilmed neil on. Väga paljud arvavad, et teeme töökoosolekuid nii, et pole kaameraid. Tegelikult, kui on ikkagi koosolek, siis see enesetunne on teistsugune, kui sa paned ennast valmis. Täpselt samamoodi kui sa lähed kohale koosolekule, sa ei pane ju suvalisi asju selga, sa vaatad seda etiketti. See on online's täpselt samamoodi kui päriselus," lisab ta. "Ütleme nii, et see protsent koosoleku löbiviija puhul peaks olema, et 90% ajast ta vaatab kaamerasse ja 10% oma dokumente. Siin on kontakt inimestega parem."

Koroonakriis on töökollektiivid suunanud distantsilt töötama ja online koosolekuid pidama juba terveks aastaks. Milline võiks töötamine aga olla tulevikus ja kas veebikoosolekud on tulnud, et jääda?

"Ei, ma ei usu, et see päriselt nii läheb ikkagi ja püütakse kokku saada. See on suur rõõm tänapäeval näha inimesi ja näha, kuidas nad hingavad. Küll aga olen ma väga selle poolt, et enam ei pea lendama üheks koosolekuks kuskile kaugesse riiki ja sealt tagasi, see hoiab inimestel nii palju energiat ja aega kokku. Ma arvan, et see hübriidvariant kindlasti jääb ja mida kiiremini me sellega ära harjume, et see olemine seal kaameras oleks võimalikult mugav ja et me suudame end väljendada nii hästi, et teine suudab meie sõnumeid võtta vastu sama hästi kui ruumis olles, seda parem. Ma soovitan väga palju peegeldada," jääb Anu optimistlikuks. 

Kes kaamerat ikka väga pelgab, nendele on Anul hea nipp: "Panete kaamera silmade kõrgusele ja kui tundub väga abstraktne selle musta täpiga rääkida, pange naerunägu sinna kõrvale. Siis suunurgad hoiavad ülespoole ja hääletoon on ilusam!"

Kuula intervjuud raadio Star FM hommikuprogrammist järgi siit!

Hiljuti käis Anu Tähemaa külas ka "Duublis". Vaata videost, milliseid soovitusi jagas ta veebikoosolekutel säramiseks!

Kommentaarid puuduvad