Lapsevanemad ei nõustu otsusega jätta ära laulukonkurss

uudised.ee

Lauluõpetajad ja lapsevanemad ei nõustu ERR-i otsusega jätta ära ETV “Tähtede lava 2021” laulukonkurss.

Lauluõpetajad ja lapsevanemad, kelle lapsed osalesid piirkondlikel eelvõistlustel ning pääsesid telesaatesse, tegid pühapäeva hilisõhtul Eesti Rahvusringhäälingu juhatusele, ERR nõukogu esimehele Rein Veidemannile, ETV Elamussaadete toimetusele ja  "Tähtede lava" peaprodutsendile Kadi Katarina Priskele ühispöördumise seoses “Tähtede lava 2021” ärajätmisega.

Ühispöördumise ajendiks sai 7. aprillil “Tähtede lava” Facebooki lehele ilmunud ootamatu teade “Tähtede lava 2021” mittetoimumisest seoses Covid-19 viiruse levikuga Eestis. Pöördumises põhjendati, miks ei olda nõus ETV ainsa laste laulusaate ärajätmisega käesoleval aastal ning tehti omalt poolt rida ettepanekuid, kuidas saaks “Tähtede lava 2021” toimuda.   

Õpetajad ja lapsevanemad leiavad, et:

1. "Tähtede lava", mille eelkäija oli "Laulukarussell", on väga pikaaegse traditsiooniga laste lauluvõistlus, mis on märgilise tähtsusega noorte lauljate kujunemisel, pakkudes väga olulist esinemisväljundit. Selle järjepidevuse tagamine peaks olema igal ajal prioriteet nii Eesti Rahvusringhäälingule kui ka ETV Lastesaadete toimetusele. Kuna tegemist on teleformaadiga, siis on kindlasti võimalik leida olukorrale lahendus isegi tänasel Covid-19-st tingitud perioodil. Vajalik on soov ja tahe mõelda asjad ümber ning leida olukorrale lahendus.

2. Suur osa konkursi protsessist on tänaseks juba toimunud ning enamus Eesti linnade ja maakondade laululapsi on telesaatesse välja valitud, mis on olnud suure inimgrupi töö.

3. Oleme teadlikud, et Jõgevamaal, Valgamaal, Põlvamaal pole eelvoore toimunud. Lähtudes hetkeolukorrast Eestis on võimalik leida lahendusi maakondlike lauluvõistluste korraldamisel.

4. Saate ärajätmine pole meie jaoks lahendus, kuna on võimatu tagada, et samad lapsed 2022. aastal korraldatavasse “Tähtede lava” telesaatesse edasi pääsevad. Lisaks puudub osadel vanema vanuserühma lastel vanusepiirangu tõttu aastal 2022 osalemisvõimalus.

5. Juhendajad on teinud selle konkursi raames järjepidevat tööd, et hoida lapsi motiveerituna ja heas vormis ka praegusel distantsõppe perioodil.

6. Viis, kuidas nii olulise sündmuse ärajätmisel infot edastati, on juhendajate ja lastevanemate jaoks eriskummaline, kuna osalejate kontaktid on organiseerijatel olemas.
7. Eesti Laulu korraldus oli ka sügava koroonakriisi tingimustes ETV-s hästi ja turvaliselt  lahendatud. Miks ei võiks sama turvalist lahendust pakkuda “Tähtede lava” laste laulukonkursile? 

Kõik allkirjastanud soovivad antud pöördumisele kirjalikku vastust, kus on välja toodud argumenteeritud põhjused, mis said aluseks sellise otsuse tegemisele. Samuti palutakse lisada, millal selline otsus vastu võeti ja kuidas oli plaanitud sellest kõiki osapooli teavitada? Lisaks soovitakse teada, milliseid võimalusi kaaluti saate läbiviimiseks enne otsuse langetamist ja miks neid võimalusi polnud võimalik realiseerida?

Lisaks kirjalikule vastusele soovivad kõik allakirjutanud ühist veebifoorumit, kus ETV esindajad ning õpetajate ja lapsevanemate esindajad saaksid arutada edasisi samme.

Kommentaarid puuduvad