Teadusnõukoda lähinädalatel riiki avama ei kiirustaks

uudised.ee

Teadusnõukoja juht ja viroloogia professor Irja Lutsar on veendumusel, et kuigi mõni maakond on oma näitajate poolest n-ö punasest tsoonist väljas, siis võiks piirangute leevendamiseks sealt väljas olla kogu Eesti.

Valitsus arutas tänasel kabinetinõupidamisel COVID-19 piirangute järk-järgulist leevendamist ja naaseb selle arutelu juurde järgmisel teisipäeval. Peaminister Kaja Kallase sõnul ei taheta piiranguid hoida päevagi kauem kui vaja, aga piirangute leevendamise jaoks on vaja kindel olla, et praegune nakatumisnäitajate langus on püsiv. "Ainult nii saame tagada, et ühiskonnaelu taasavamine on ohutu. Peame silmas pidama, et praegune nakatumise tase on tegelikult võrreldav veebruari keskpaigaga, kus olukord läks raskeks ja hakkasime piiranguid karmistama,“ ütles peaminister.

Ka Teadusnõukoda tõdeb, et olukord koroonaviiruse ümber on küll paremaks muutunud, kuid riigi avamine peab olema hästi ettevaatlik. "Peame ennekõike vaatama, et see langus, mis praegu on tekkinud, oleks püsiv ja veelgi parem, kui jätkuks ka edasine langus. Ega päris kõik veel möödas pole," arvab teadusnõukoda. 

Teatud piirkondades on nakatumisnäitajad endiselt kõrged ning vaktsineerimise tase maakondades ebaühtlane. Seda arvesse võttes arvab teadusnõukoda, et lähema kahe nädala jooksul ei oleks ikka õige midagi veel avama hakata.

Refereeritud Delfist.

Kommentaarid puuduvad