Õiguskantsler ei rahuldanud karusnahatööstuse kaebust karusloomafarmide eelnõu kohta

uudised.ee

Karusloomafarmide keelustamise eelnõu läbis möödunud aasta sügisel Riigikogus I lugemise. Eelnõu on järgmiste lugemiste ettevalmistuseks uuesti keskkonnakomisjoni päevakorras. Karusnahatööstus esitas eelmisel nädalal õiguskantslerile kaebuse, väites, et Riigikogu liikmete esitatud algatus on põhiseaduse vastane. Selle nädala alguses teatas õiguskantsler Ülle Madise, et eelnõu ei lähe vastuollu põhiseadusega ning andis loa eelnõu menetlemisega jätkata. 

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad on juba aastaid tegelenud karusloomafarmide keelustamise teemadega ning kampaaniate raames nii avalikkust teavitanud kui ka poliitikutega suhelnud. “Keskkonnakomisjon pidi eelnõu arutamise karusnahatööstuse poolt esitatud kaebuse tõttu hetkeks pausile panema, kuni selgus õiguskantsleri otsus. Õnneks oli kantsleri otsus eelnõu jätkamist toetav ning töö selle julma loomade kohtlemise lõpetamiseks läheb edasi. Sel kevadel on meil võimalus teha ajalugu ja õiguskantsleri otsus tugevdab veelgi meie kaasust kampaaniategevustega edasi minna ja loomade eest seista. Nüüd saab keskkonnakomisjon sisuliste muudatuste arutamisega edasi minna ja loodame, et karusnahatööstus rohkem nende tööd venitus- ja hirmutamistaktikatega ei sega. Samas mõistame ka, et see ei pruugi jääda nende viimaseks püüdeks,” sõnas Nähtamatute Loomade president Kristina Mering.

Riigikogu keskkonnakomisjon jätkab lähinädalatel eelnõu arutamist ning kõikide eelduste kohaselt saadetakse karusloomafarmide keelustamise eelnõu Riigikogu suurde saali II lugemisele juba maikuus.

Märtsikuus Kantar Emori poolt läbiviidud värskest uuringust selgub, et karusloomafarmide keelustamist toetab 75% Eesti elanikest. Karusloomafarmid on keelustatud juba umbes pooltes Euroopa riikides, sealhulgas näiteks Suurbritannias, Prantsusmaal, Norras, Austrias ja Belgias.  

Nähtamatud Loomad on Eesti loomakaitseorganisatsioon, mis tegutseb loomade heaolu eest tööstuslikus loomakasvatuses. Kõige enam on Nähtamatute Loomade tegevus puudutanud kanade heaolu ning karusloomafarmide keelustamist. Organisatsioon pälvis president Kersti Kaljulaidilt Aasta Vabaühenduse tiitli.

Kommentaarid puuduvad