Säästa ja investeeri! Rahatarkuse ekspert soovitab: palgapäeval maksa kõigepealt endale!

uudised.ee

Raha kõnetab inimesi igal ajal ja eriti täna, kus koroonapandeemia tõttu on paljud sattunud töö kaotamise järel majanduslikult keerulisse olukorda. Rahatarkuse ekspert Vallo Arumäe rääkis Star FM-i hommikuprogrammis, et inimene võiks lähtuda sõltuvalt oma majanduslikust toimetulekust kahest aspektist - säästa ja/või investeeri! Lisaks saame teada, kuidas kriisi ajal raha koguda, kuhu seda investeerida, millest alustada, kas teisest pensionisambast peaks raha välja võtma või mitte.

Pille Minev küsis soojenduseks, mida teeks Arumäe kui võidaks Star FM-i Sünnipäevamängus 500 eurot. "Mina kindlasti investeeriksin selle raha," vastas Arumäe pikemalt mõtlemata ja lisas, et toimetamine rahaga sõltub otseselt sellest, millises majanduslikus olukorras praegu ollakse. Teekond majandusliku heaoluni koosneb kahest etapist; a) paned kõrvale b) investeerid raha. Kui keegi on alles ellujäämise tasandil, siis tasuks see raha kõrvale panna ettenägematuteks olukordadeks.

Arumäe sõnul on meie ühiskonna suurim probleem see, et inimestel puudub rahatarkus. Kodus ega koolis pole seda kunagi õpetatud ning tema hinnangul võiks see kindlasti kooliprogrammi kuuluda. Varaklasse raha paigutamiseks on väga erinevaid, millest peamised neli on kinnisvara, oma äriga alustamine, pabervaradesse või krüptovaradesse investeerimine.

Tänases olukorras elavad paljud inimesed kuust kuusse. Kuidas niigi väikese sissetuleku puhul kõrvale panna? Vallo soovitab alustada algusest olles kindel, et raha saab kõrvale panna igal hetkel. "Selleks on lihtsalt harjumust vaja," sõnab ta ja lisab, et sageli puudub inimestel üldse teadlikkus, et säästmisega peab tegelema. 

Rahatarkuse eksperdina võtab Arumäe II pensionisambasse kogunenud raha välja ja investeerib selle. "Kui inimesel puudub finantskirjaoskus, siis on hea mõte seda raha seal edasi hoida," soovitab Arumäe. "Kõige halvem, mida teha saab, on see raha välja võtta ja lihtsalt ära kulutada."

Tark oleks 6-12 kuu jagu raha kõrvale panna ettenägematuteks kuludeks. Arumäe soovitabki palgapäeval kõigepealt nö endale maksta. See tähendab, et esmalt tuleb jagada ära vajaminev raha enda loodud kontodele ja vaid alles jäävat tohib kulutada. Kontosid võiks olla kuni kuus - elamiskulud, investeerimiseks, enesearenguks, heategevuseks jne. Tänasel päeval seisneb traagika selles, et üle pooltel eestlastel on rahavarusid vaid 1-2 kuuks, mis tähendab seda, et kui sissetulekuga peaks midagi juhtuma, ollakse kohe väga keerulises majanduslikuks olukorras.

Kui soovid investeerimisega lähemalt tutvuda ja rahatargaks saada, siis soovitab Arumäe lugeda selles valdkonnas juba klassikaks saanud raamatut autorilt Robert T. Kiyosaki "Rikas isa, vaene isa".

Vallo Arumäe alustas äritegevusega 20 aastat tagasi, olles siis alles 25aastane. Kokku on ta aastate jooksul juhtinud 12 ettevõtet. Täna juhib ta ettevõtet Starfish Academy, mis on keskkond ettevõtlikele inimestele ja organisatsioonidele. Starfish Academy on avatult mõtlevate inimeste kogukond, kes on pühendunud teadlikult elukestvale enesearengule ja isiklikule kasvuleselleks, et elada tähendusrikkamat elu.

Kuula täispikka intervjuud Star FM-i hommikuprogrammist! 

Kommentaarid puuduvad