Ilmaprognoos: kevadsoe taandub lörtsisaju ees

uudised.ee

Ilmateenistuse prognoosi järgi annab viimaste päevade kevadsoojus lähipäevadel järele ning taas jahedamaks muutuv ilm võib kohati tuua ka lörtsisadu. 

Kolmapäeval tõmbub kõrgrõhkkond tagasi, sest madalrõhkkonnad laiendavad oma haaret, laienevad Läänemere äärsetele aladele nii lääne kui ida poolt. Niiskust kandub juurde enam idapoolse madalrõhkkonna piirest ning seetõttu suureneb saju võimalus eelkõige Eesti lõuna- ja idaosas, päeva peale ka mandri lääneosas, kus saju tõenäosus on 25-50 protsenti. Sajuhulk on võrdlemisi väike ja saartel võib vaid üksik sabin tulla. Tuul puhub idakaarest, Ida-Eestis pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur on ööselvahemikus 0 kuni +5 kraadi, päeval on sooja 8-12 kraadi, tuulele avatud rannikul tõuseb veidi üle 5 kraadi.

Neljapäeval üks madalrõhkkond kaugeneb, kuid uus juba läheneb. Sajuhooge on üksikuis paigus, õhtu poole laialdasemalt – saju tõenäosus on 50-75 protsenti. Lõunakaare tuul on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on öösel napilt plusspoolel, päeval on sooja 9-15 kraadi, tuulele avatud rannikul veidi üle 5 kraadi. 

Reedel koondub madalrõhuala Läänemere õhuruumi ja toob Eestisse laialdasema ja tihedama saju. Tuul on mõõdukas, puhub öösel lõunakaarest, päeval idakaarest. Õhutemperatuur on öösel vahemikus 0 kuni +5 kraadi, päeval on 5 kraadi sooja, sajupilvede all 9-12 kraadi. 

Laupäeval tuleb madalrõhuala süsteemi uus osatsüklon, mis liigub piki Venemaa lääneserva Eesti poole ning muutub järjest aktiivsemaks. Pärast keskööd jõuab Ida-Eestisse tihe sadu ja laieneb lääne poole. Õhk on jahe ja vihma sekka tuleb ka lörtsi. Tuul pöördub põhjakaarde, päeval läänekaarde ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel vahemikus -1 kuni +4 kraadi, päeval on sooja 2-7 kraadi. 

Pühapäeval jääb madalrõhuala Läänemere äärde tiirlema ja selle servas on ilm sagedaste sajuhoogudega. Püsib jahe ilm, õhutemperatuur on öösel vahemikus 0 kuni +4 kraadi, päeval on sooja 4-8 kraadi. 

Järgmise nädala esmaspäeval madalrõhkkond nõrgeneb ja tõmbub kaugemale, aga jääb servaga Läänemere ümbrusse. Öösel on pilvi hõredamalt ja sajuhooge harvem, päeval areneb pilverünki ja sajuhoogude võimalus on uuesti suurem. Õhutemperatuur on öösel vahemikus -3 kuni +2 kraadi, päeval on sooja 5-8 kraadi, rannikul on veel gi jahedam.

Kommentaarid puuduvad