Kaljulaid mõistis hukka Vene vägede koondumise Ukraina piirile

uudised.ee

President Kersti Kaljulaid tõstatas ÜRO julgeolekunõukogu kõrgetasemelisel arutelul inimõiguste ja Ukraina julgeoleku küsimused, riigipea mõistis Vene vägede koondumise hukka, vahendab BNS.

Kaljulaid osales esmaspäeval ÜRO julgeolekunõukogu virtuaalsel arutelul, kus mõistis hukka Vene vägede koondamise Ukraina piiri äärde ning sündmused Myanmaris, edastas presidendi kantselei.

Riigipea rõhutas, et territoriaalse terviklikkuse austamine ja jõu kasutamise keelamine on rahvusvahelise õiguse aluspõhimõtted, mis on ka ÜRO, EL-i, ASEAN-i ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide alustalad. „Ja sellegipoolest jälgime tõsise murega ka Euroopas ähvardusi kasutada sõjalist jõudu. Näeme kasvavat Venemaa sõjaliste jõudude kogunemist Ukraina piiri äärde ja okupeeritud Krimmi. Alles äsja teatas Venemaa, et sõjaliste õppuste ettekäändel kavatsetakse sulgeda oktoobrini Kertši väin välismaistele sõja- ja riigilaevadele. Olukorra muudab veelgi murettekitavamaks, et Venemaa ei tegele OSCE-s riskide maandamise ja usalduse suurendamisega,“ lausus Kaljulaid.

President lisas, et Venemaa ei seletanud eelmisel nädalal OSCE-s oma sõjaliste jõudude koondamist Ukraina piiride äärde ja okupeeritud Krimmi, mis on vastuolus OSCE usaldusmeetmetega.

„Tõsised ja ulatuslikud inimõiguste rikkumised võivad ohustada rahu ja julgeolekut— julgeolekunõukogu on ka varemalt juhtinud sellele tähelepanu ning nentinud, et tõsised inimõiguste rikkumised on varane ohumärk rahvusvaheliste konfliktide tekkest. Nii et rahu säilitamine oleneb ka sellest, kuidas riigid kohtlevad oma kodanikke. Riigi ja ühiskonna vahel peab valitsema aruandekohustus. See on ainus tee vähem vägivaldse maailmani. Valgevenes, Jeemenis, Süürias ja Myanmaris toimuvad tragöödiad on selle ehedaks näiteks,“ lausus Kaljulaid.

„Kogu maailm jälgib kurbusega, kuidas Myanmaris sõjavägi tapab oma kodanikke, isegi lapsi. Siin on ASEAN-il oluline roll, et sundida sõjaväge sellist julmust lõpetama. On väga oluline, et ASEAN suudaks organiseerida tippkohtumise Myanmari raske olukorra arutamiseks,“ lisas Eesti riigipea.

ÜRO julgeolekunõukogu avatud istung keskendus koostöö suurendamisele ÜRO ja regionaalsete organisatsioonide vahel, et ennetada ja lahendada konflikte. Istungil kõnelesid ka ÜRO peasekretär António Guterres, ÜRO endine peasekretär Ban Ki-moon, Vietnami president Nguyen Xuan Phuc ja Keenia president Uhuru Kenyatta.

Kommentaarid puuduvad