Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp: lähitulevikus me AstraZeneca peatamist ei näe

Duubel

Eestis saab õige pea täis 300 tuhat esimese doosiga vaktsineeritut, kuid segadust vaktsineerimise ümber jagub endiselt küllaga. Näiteks on kasvutrendis Lõuna-Aafrika tüvega koroonaviirus, mida peetakse kergemini nakkavaks ning uuringute järgi ei kaitse ka vaktsiinid selle tüve vastu piisavalt tõhusalt. Küsime, miks tuntud inimesed tänavad oma vanemaid vaktsineerimise eest. Stuudios on külas Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp.

Endiselt valitseb vaktsineerimise kohapealt palju segadust ja osad tunnevad, et nad ei julge ega taha end vaktsineerida. Hanna sõnul on seis siiski aja jooksul paranenud. "Kui me lähtume inimeste arvamuse uuringust, siis 75% vastanutest suhtuvad vaktsineerimisse positiivselt ja see on kuust kuusse kasvanud," sõnab ta.

Peatselt on valmimas ka vaktsineerimispass ja Terviseamet loodab selle kasutusele võtta mai alguses. "Pass antakse inimestele, kes on vaktsineeritud kahe doosiga või olenevalt vaktsiinist ühega. Selle tõendi alusel saab näiteks reisimisel karantiinivabaduse," kirjeldab Hanna.

Palju hirme ja segadust on seoses AstraZeneca vaktsiiniga, kardetakse trombe ja kõrvalnähtusid. Vaktsineerimisjuhi Margus Seeri sõnul pole ka välistatud, et AstraZeneca vaktsiinid jäävad seisma. Hanna on aga teisel arvamusel. "Jah, ei saa välistada, et nii juhtub, aga lähitulevikus meie AstraZeneca peatamist ei näe. Kui peale esimest doosi inimesel trombi ei tekkinud, on peale teist doosi selleks veel väiksem tõenäosus," kinnitab ta.

Vaata täispikka intervjuud videost!

Kommentaarid puuduvad