Uuring: 23 protsenti inimestest plaanib teisest sambast väljuda

uudised.ee

Uuringufirma Norstat aprillikuise küsitluse kohaselt plaanib raha teisest pensionisambast välja võtta 23 protsenti inimestest, mida on 3 protsendipunkti võrra rohkem kui jaanuaris.

“Väljavõtjate osakaal on suurenenud kõige rohkem meeste ja keskealiste, 30–49-aastaste inimeste hulgas. Naiste ja nooremate ehk alla 30-aastaste hulgas on pensionisambaga jätkamise populaarsus kasvanud,” ütles Norstati juht Evelin Pae pressiteates.

Võrreldes Norstati jaanuaris läbiviidud uuringuga on muutunud ka inimeste eelistused, mida rahaga teha. Kui jaanuaris plaanis raha väljavõtjatest 17 protsenti paigutada see kinnisvarasse, siis aprillis oli neid juba 22 protsenti. Hüppeliselt kasvas kinnisvarahuviliste arv 30–39-aastaste inimeste seas, kellest jaanuaris plaanis kinnisvara soetada 27 ja aprillis juba 39 protsenti.

Nendest inimestest, kes pensionisambast lahkuvad, plaanib raha ise edasi investeerida veerand, mida on 2 protsendipunkti rohkem kui jaanuaris. Investeerimishuvi kasvas aasta algusega võrreldes kõige rohkem keskealiste seas. 30–39-aastastest plaanib raha edasi investeerida 37 protsenti, mida on jaanuariga võrreldes 8 protsendipunkti enam ning 40–49-aastaste seas kasvas selline huvi 25 protsendilt 32 protsendini.

Mõne suurema ostu, näiteks auto või elektroonika soetamist plaanis jaanuaris 13, aga aprillis juba 18 protsenti raha väljavõtjatest. Selles valdkonnas on kõige suurema hüppe teinud vanemate ehk 60–74-aastaste inimeste eelistused, kellest plaanis mõne suurema ostu teha jaanuaris vaid 5, aga aprilli seisuga juba 24 protsenti.

Norstat viis küsitluse läbi tänavu aprillis 1000 elaniku seas üle Eesti.

Kommentaarid puuduvad