Kantar Emor: Reformierakonna edu reitingutabelis on vähenemas

uudised.ee

Aprillis juhib erakondade reitingute edetabelit ehk valijate esimene valikuna Reformierakond 27 protsendiga, kuid kelle reiting on pikemaajaliselt vaadatuna pigem langeva trendiga, selgub Kantar Emori aprillikuu erakonnareitingute seirest.

Edetabelis teisel kohal on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 21 protsendiga, mis on sarnane tase eelmise aasta kevadega. Kolmandat kohta hoiab Keskerakond 19 protsendiga, aga pikemaajaliselt langeva trendijoonega. Neljandal kohal on Eesti 200 14 protsendiga, viiendal Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) kaheksa protsendiga ja neile järgneb valimiskünnisega maadlev Isamaa viie protsendiga. 

Erakondade edetabel peegeldab valimisealiste kodanike esimest valikut, kuid valijate enamuse jaoks ehk ligi 80 protsendi jaoks on olemas ka mingi alternatiiv ehk teine valik. „Teine valik muutub eriti oluliseks juhul, kui esimene eelistus satub mingisugusesse skandaali, erakonna tegevus läheb vastuollu toetajate ootustega või näiteks esimese eelistuse erakonda iseloomustavad pidevad sisemised vastuolud või pinged,“ kommenteeris Kantar Emori juhtekspert Aivar Voog.   

Esimene ja teine eelistus kokkuvõetuna peegeldab ka erakonna kasvupotentsiaali, kui suudetakse valijate jaoks ise muutuda atraktiivsemaks või kui lähimad poliitilised konkurendid satuvad raskustesse ehk kas ollakse ise tublimad või konkurendid kehvemad.

Kantar Emori juhtekspert Aivar Voog selgitas, et kui arvestada valijate esimene ja teine erakondlik eelistus kokku, siis on edetabeli tipus potentsiaalse reitinguga 39 protsenti ikkagi Reformierakond. "Kuid teisele positsioonile tõuseks Eesti 200, kelle potentsiaalne reiting oleks 32 protsenti. Eesti 200-le järgneks väikese vahega Keskerakond ja alles siis EKRE.“

Kommentaarid puuduvad