Missioonidel käinud mehed: kõige raskem on perest eemalolek

Duubel

Täna tähistatakse veteranipäeva, et tunnustada kaitseväe ja Kaitseliidu veterane ning mälestada langenud võitluskaaslasi. "Duublil" olid külas 1. Jalaväebrigaadi Pioneeripataljoni ülem kolonelleitnant Ainar Afanasjev ja vanemveebel Heigo Leht, et rääkida erinevatest missioonidest.

Mõlemad mehed on käinud välismissioonil, Afanasjev 2014. aastal Afganistanis ja Leht 2004. samuti Afganistanis.

Afanasjev sõnul oli raskeim perekonnast eemalolek: “kõige keerulisem on see, kui koju jääb midagi maha ja kripeldama – näiteks kolm tütart, abikaasa, kassid ja koerad. Koduigatsus on kõige raskem, need olid rasked ajad.”

Leht tõi välja, et õige mõtlemsiega on kõik probleemid ületatavad. ”Midagi väga rasket ei ole, kui võtta asja päev korraga, aga fookuse säilitamine vajab teravat meelt. Meeskonnaga suhtlemine ja õpetamine käib igapäevase töö juurde. Välismissioon annab kogemusi, tagasi tulles on hea vaadata, mis sai tehtud,” ütles ta.

Millised on meeste soovitused välismissioonile suunduvatele eestlastele? “Ei ole lahendamatuid ülesandeid, kõigega saab hakkama. Käituga nii nagu teid on õpetatud, tegutsege meeskonnana,” rääkisid saatekülalised.

Leht lisas, et kuigi nende tegemised on koroonaviiruse tõttu natuke häiritud, siis lahendamata olukordi ei ole. Lisaks oodatakse riigikaitsesse rohkem naisi.

Vaata täispikka intervjuud videost!

 

Kommentaarid puuduvad