Hanna Sepp: oleme nakatumistasemega jõudnud jõulude-eelsele perioodile

uudised.ee

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp märkis esmaspäevasel pressikonverentsil COVID-19 olukorra kohta, et Eesti on jõudnud oma nakatumistasemega jõulude-eelsele tasemele, vahendab BNS.

Sepa sõnul on koroonanakatumisi toodud sisse Egiptusest. "Reisilt tulijatel tuleb püsida isolatsioonis 10 päeva ning selle aja lühendamiseks on võimalik teha kuni 72 tundi enne riiki saabumist test ja kuus päeva pärast saabumist veel üks test," märkis ta. 

"Terviseamet on teinud tugevat tööd, et tuvastada uusi tüvesid. Koostöö käib Tartu ülikooliga ja Synlabiga ning fookus on sissetoodud juhtude sekveneerimisel," selgitas Sepp. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et kuna viiruse leviku olukord on paranenud, siis on kätte jõudnud piirangutest väljumise faas.

"Vaktsineerimisvõimalust tuleb igal juhul kasutada. Eestis kasutatavad vaktsiinid on tõhusad tõsiste nakatumiste ja surmajuhtumite vähendamiseks. Esimesel võimalusel tuleks inimestel end vaktsineerida," ütles Kiik. 

Kiige sõnul peaks sel nädalal saabuma rekordiline AstraZeneca vaktsiinitarne ning järgmistel nädalatel on tulemas ka suured vaktsiinnitarned. "Vaktsiinitarned mais ja juunis saavadki olema oluliselt kõrgemad," kinnitas Kiik. 

"See tähendab, et meil on võimalik vaktsineerimisplaani eesmärke täita ning liikuda edasi kiires tempos. Praegu tuleb üle vaadata vanuserühmad, et ei tekiks vaktsiini ülejääki," selgitas ta. 

Kiige sõnul on viimastel nädalatel on olnud vaktsineerimistempo 30 000-40 000 doosi ning lähikuudel ongi vaktsiinide elanikeni jõudmine võtmeküsimus.

Kiik pani inimestele südamele, et praegu ei ole tervemõistuslik sõita puhkusele eksootilistesse riikidesse, kuna pole teada, mis tüved seal levivad. "Meil on praegu veelgi suurem vastutus oma tegevuste üle," märkis ta. 

Kommentaarid puuduvad