Sotsiaalministeerium tahab reisimist lihtsustada: vaktsineerimissertifikaat kaotaks isolatsioonikohustuse

uudised.ee

"Duubel" alustab tulevikku vaatamisega, kus hetkel lasub üsna palju segadust. Nimelt peaks juba selle nädala lõpuks valmima Eesti vaktsineerimissertifikaat, kuid mis eeliseid see tõend omanikele andma hakkab, tekitab veel küsimusi. Saates on külas Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Kalle Killar.

Killari sõnul on vaktsineerimissertifikaadi märksõnadeks kasutajasõbralikkus ja võltsimiskindlus. Täna on lihtne seda võltsida, ent eesmärk oleks anda inimestele nende info võimalikult kasutajamugavalt. "Me proovime selle teha lihtsaks ja anda digitaalsed andmed turvaliselt inimese kätte," selgitab ta. 

Roheline digitõend või sertifikaat annaks parema info inimese terviseseisundi ja vaktsineerituse kohta, mis võiks lähitulevikus olla välisriikides aktsepteeritav isolatsioonikohustuse kaotamiseks. "Hetkel räägime me Euroopa Liidu piiriülesest liikumisest, mis muutuks lihtsamaks. Me loodame ka, et WHO töötab tõendite nimel ja üks hetk toimiks lahendus globaalselt," kinnitab Killar ja loodab, et samm-sammult liigub olukord siiski tavapärase suunas. 

"Viiruse taandudes muutub reisides kontroll pistelisemaks ja me proovime teha seda võimalikult võrdseks," selgitab Killar, et isegi kui näiteks inimene pole vaktsineeritud, aga tal on ettenäidata negatiivne testitulemus, saab ta lennukile minna.

Sotsiaalministeerium loodab vaktsineerimissertifikaadiga valmis saada aprillikuu lõpuks. 

Kommentaarid puuduvad