33 õhtul peetakse Paide keskväljakul tuntud inimeste poolt kokku 33 kõnet

uudised.ee

Esmaspäevast 4. juunini peavad Paide Teatri aktsiooni “33 kõnet” raames Paide keskväljakul kõne 33 Eesti inimest – igal õhtul kell 18 algavad kõned keskenduvad Eesti tulevikuvisioonile ning otsivad vastust küsimusele “Kuhu edasi?”.

Aktsiooni raames peavad kõne Kersti Kaljulaid, Kaja Kallas, Tanel Kiik, Indrek Saar, Kristina Kallas, Ülle Madise, Villu Kõve, Liisa Pakosta, Priit Värk, Tarmo Alt, Kertu Birgit Anton, Hasso Krull, Tarmo Jüristo, Daniel Vaarik, Helena Tulve, Karl Martin Sinijärv, Indrek Lillemägi, Tarmo Soomere, Rein Oselin, Annika Laats, Mikael Raihhelgauz, Indrek Neivelt, Jan Teevet, Kaarel Tarand, Kaja Piirfeldt, Hardo Pajula, Jaak Valge, Mihkel Tammo, Marju Lauristin, Lili Milani, Aveliina Helm, Steven-Hristo Evestus ja Doris Kareva. 

Paide Teater on otsustanud mitte avaldada, millal üks või teine kõneleja pulti astub. Olulisem kõnepidaja isikust või varasematest saavutustest on tema visioon Eestile. Samuti ei toimu kõnedest otseülekannet, kuid kõik kõned avaldatakse järgmisel päeval ERR-i portaalis ja Paide Teatri kodulehel. 

Selle aasta veebruarikuus kutsus Paide Teater ellu projekti Paide 3000, mis kaardistab ühe linna ja kogukonna elu 21. sajandil, uurib potentsiaalseid tulevikustsenaariumeid ning küsib, mis on ja võiks olla kunsti ning kunstniku roll selle kõige keskel. Ühes Paide inimeste, teadlaste, poliitikute, kodanikuühiskonna aktivistide, urbanistide, disainerite, arhitektide, kunstnike ja paljude teistega otsib Paide Teater võimalusi äratamaks ellu ühe linna kujutlusvõime. 

Paide Teatri lavastusdramaturg Oliver Issak usub, et aktsioon “33 kõnet” toimub täpselt õigel hetkel. “Me ei tea, kui kaua pandeemia meie igapäeva rõhub, aga me teame, et varem või hiljem peame mõtlema sellele, mis saab “pärast”. Maailm muutub ja kui Eestil ei ole selget visiooni, kuhu ja kuidas edasi, siis ei jää meil üle muud, kui muutustega kohaneda, muutustel sabas sõrkida.” 

Paide Teatri kunstilise juhi Jan Teeveti sõnul on aktsiooni keskmes küsimus kunstist kui ühiskondliku dialoogi tekitajast. “Kaks võõrsõna, mis tänast päeva iseloomustavad, on isolatsioon ja polariseerumine. Isolatsiooni lõpp sõltub meie kõigi ühisest pingutusest viirusega võitlemisel. Polariseerumise põhjustele on raske näppu peale panna ja seetõttu on ka võimaliku ravi leidmine keeruline. Me usume, et kunstil on võime luua vahealasid, kus jagada mõtteid, hõigata välja küsimusi, millele veel kellelgi vastuseid pole ning luua visioone. Ja miks mitte teha seda Paides, mis on ju niikuinii Arvamusfestivali linn? Aeg on küps, et Eestimaa süda hakkaks pumpama ideid kogu Eestimaa hüvanguks.” 

Kommentaarid puuduvad