Härma: leevenduste mõju saab näha kahe-kolme nädala pärast

uudised.ee

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis kolmapäevasel pressikonverentsil COVID-19 olukorra kohta Eestis, et leevenduste mõju hakkab selguma kahe-kolme nädala pärast, vahendab BNS.

Härma sõnul on jätkuvalt ligi pooled saanud nakatumise kodus ning praegu ei ole näha, et töökohtadel nakatumised oleksid suurenenud. "42 protsenti nakatunutest said nakkus kodus, 33 protsenti ei tea, kus nad nakkuse said," märkis ta.

"Nüüd, kus koolid on lahti, hakkavad tulemused selguma alles kahe-kolme nädala pärast," nentis ta.

Härma sõnul on Eesti nakatumismäär langenud 363-le ning hetkel on näha, et nakatumine stabiliseerub ja langustrend on aeglustunud ning nakatumiskordaja R on 0,9. 

"Harjumaa ja Tallinn on langustrendis, kuid Lõuna regioonis on suuremad töökohakolded," ütles Härma. 

Sissetoodud juhtudest on esikohal Egiptus, Soome, Türgi ja Hispaania. "Türgist ja Hispaaniast tuli kõige rohkem reisijaid, kuid nende seas nakatunute arv ei ole nii suur kui Egiptusest," märkis ta. 

Härma sõnul tuvastati eelmisel nädalal kaks uut LAV-i juhtumit ning tuvastati üks India tüve. "Perega puhkusele minnes tuleb arvestada, et teistes riikides on ka tervishoiusüsteem räsitud ning kvaliteetne arstiabi ei pruugi olla võimalik," nentis Härma. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et mida rohkem jõuab vaktsineerida, seda paremini saab vastu minna sügisele.

"Kui meil on 70 protsenti kaitstud, siis meil on kolmanda laine puhul suurem võimalus suuri piiranguid vältida," selgitas ta.

Kommentaarid puuduvad