Tarbijahinnad tõusid aprillis 1,9 protsenti

uudised.ee

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks aprillis võrreldes märtsiga 0,4 protsenti ning võrreldes eelmise aasta aprilliga 1,9 protsenti. Seejuures olid kaubad mulluse aprilliga võrreldes 1 protsenti ja teenused 3,3 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid tarbijahinnaindeksit mulluse aprilliga võrreldes enim transpordiga seotud hinnamuutused.

"Bensiin oli 13,5 protsenti kallim ja diislikütus 1,6 protsneti odavam, sõiduvahendid kallinesid 6,1 protsenti, millest põhiosa andis kasutatud autode ning ka jalgrataste kallinemine," märkis Trasanov.

Suurem mõju indeksi muutusele oli veel kodudesse jõudnud elektri 20,3 protsendisel hinnatõusul. Toidukaupadest kallines möödunud aasta aprilliga võrreldes enim 16,3 protsendiga värske kala, 16 protsendiga värske köögivili, 13,9 protsendiga muud jahusegud ja 11,7 protsendiga väikelastetoit. Kartul odavnes 25,6 protsenti.

Haridus- ja lasteasutuste indeksi tõus on tingitud lasteaia kohatasu soodustuste erinevast rakendamisest kohalike omavalitsuste poolt.

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati suurem kui 1,9 protsenti möödunud aasta veebruaris, mil see oli 2 protsenti.

Märtsiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit peamiselt toidu kallinemine. Värske köögivili kallines 8,1 protsenti, liha ja lihatooted 1,3 protsenti, värske puuvili 2,4 protsenti ning värske kala 9,3 protsenti.

Kommentaarid puuduvad