Kallas Portugalis: Poola on Eestile lähedane strateegiline liitlane

uudised.ee

Portugalis toimuval EL-i sotsiaaltippkohtumisel Poola peaministri Mateusz Morawieckiga kohtudes ütles peaminister Kaja Kallas, et Poola on Eesti jaoks lähedane strateegiline liitlane.

„Seda nii julgeolekualaselt kui ka majanduslikult ja taristuprojektides nagu Rail Baltic. Soovime Poolaga tihedamat koostööd taastuvenergia teemal ning seetõttu kutsusin Poolat liituma Läänemere merevõrgu projekti arendamisega. Kliimaküsimustes on meil sarnased mured, aga oleme samal meelel, et uus kliimaraamistik peab olema jõukohane ja realistlik kõigile ning aitama ellu viia vajalikke investeeringuid,“ ütles Kallas, kelle sõnul panustab Poola oluliselt regiooni julgeolekusse NATO Balti õhuturbe ja õppuste kaudu.

„Juunis toimuvalt NATO tippkohtumiselt ootame ennekõike sõnumit tugevast, ühte hoidvast NATO-st, mis kohandub pidevalt muutuvate julgeolekuoludega ja mille keskmes on kollektiivkaitse. NATO peaks keskenduma ennekõike liitlaste julgeoleku kindlustamisele olukorras, kus Venemaa jääb peamiseks sõjaliseks ohuks, jääma truuks avatud uste poliitikale ja kinnitama NATO–EL-i strateegilist partnerlust. Peame ühiselt rõhutama USA sõjalise kohaloleku olulisust Euroopas ning hindame oluliseks USA üksuste rotatsiooni meie piirkonnas,“ ütles Kallas, andes Morawieckile edasi ka kutse visiidile Eestisse septembris toimuvale digi- ja innovatsiooni tippkohtumisele.

„Põhiteemaks saab olema, kuidas suurendada erakapitali kaasamist suurtesse taristuprojektidesse, mis vastavad teatud standarditele, nagu läbipaistvus, usaldusväärsus ja turumajanduse loogika. Pakume Tallinnas arutelule platvormi ja loodame äratada USA ja OECD huvi,“ märkis Kallas, kellel on Portos plaanis veel kahepoolsed kohtumised Hispaania peaministri Pedro Sáncheze ning Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga.

Laupäeva hommikul keskendusid EL-i riikide juhid sotsiaalõiguste samba tegevuskava teemadele, sealhulgas sellele, kuidas tagada kõiki eurooplasi kaasav majanduse taaskäivitamine, seades keskmesse hariduse ja oskused. Liidrid arutavad võimalusi luua töökohti ja parandada töökvaliteeti ning võidelda vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu. Samuti käsitlevad nad võimalusi, kuidas toetada koroonakriisist mõjutatud inimesi. Kohtumisel on plaanis võtta vastu Porto deklaratsioon, mis käsitleb tööturu, oskuste ja sotsiaalkaitse olulisust rohe- ja digipöörde edukal elluviimisel.

Laupäeva lõunal osaleb Kallas EL-i riikide ja institutsioonide juhtide videokohtumisel India peaministri Narendra Modiga. Kavas on arutada EL-i ja India koostöö tugevdamist ning ka üleilmset võitlust pandeemiaga.

Kommentaarid puuduvad