Jaani: politsei taktika 9. mail valiti tulenevalt ürituse korraldusest

uudised.ee

Siseminister Kristian Jaani selgitas esmaspäeval riigikogu ees, et politsei valis aprillikuiste meeleavalduste ja 9. mai ürituste osas erineva taktika tulenevalt ürituste korraldustest. 

"See, et politsei taktika oli erinev, oli muuhulgas seotud sellega, et olud olid muutunud selles osas, kui palju inimesi tohtis koos olla korraldatud avalikul üritusel," ütles Jaani. 

Tema sõnul oli oluline aspekt ka see, et 9. mai üritustel olid konkreetsed korraldajad ja kontaktisikud, kes suhtles politseiga. Ka peeti 9. mail pronkssõduri juures politsei ja terviseameti korraldustest kinni. 

Jaani tõi näiteks, et 9. mai üritustel jagati osalejatele üle tuhande maski, mida meelsasti ka vastu võeti. 

Jaani tõdes, et 9. mai üritusel pronkssõduri juures osales kokku tõesti rohkem inimesi, kui ühel ajahetkel lubatud 150, ning politsei ja terviseameti käitumine oli sarnane aprillikuiste meeleavaldustega ehk inimesi hajutati, selgitati korda ja jagati maske. 

Ühtlasi ei nõustunud Jaani väitega, et 9. mai üritustele oleks politsei reageerinud väiksemate jõududega, kinnitades, et korrakaitsjad olid kohal ka pronkssõduri juures, lihtsalt varjatumal kujul, kui seda oli aprillis Tallinna kesklinnas. 

Jaani rõhutas, et tema hinnangul oli politsei poolt aprillikuiste meeleavalduste ajal valitud taktika õigustatud, muuhulgas tulirelvade kandmine ja teenistuskoerte kaasamine. "Selles pole midagi eriskummalist," ütles Jaani.

Kommentaarid puuduvad