Reitingud: EKRE ja Keskerakonna toetus ühtlustus

uudised.ee

Populaarseim erakond oli maikuus endiselt Reformierakond, kuid EKRE reitingu väike langus ja Keskerakonna oma tõus viis nad toetuselt sisuliselt samale tasemele, selgus ERR-i tellitud Turu-uuringute AS-i üle-eestilisest küsitlusest, vahendab BNS.

Erakondade seas hoiab jätkuvat liidripositsiooni Reformierakond, mida toetab 26 protsenti valimiseelistust omavatest täisealistest Eesti kodanikest. Kuu varem oli peaministripartei toetus 27 protsenti.

EKRE-t toetas mais 21 protsenti. Seda on küll vähem kui aprillikuu 23 protsenti, kuid tuleb arvestada, et aprillikuine toetus oli opositsiooniparteile ka Turu-uuringute küsitluste rekordtase.

EKRE-st ei jää kaugele maha Keskerakond, keda toetas mais 20 protsenti. Aprillis oli Keskerakonnal toetajaid 19 protsenti. Samas ilmneb uuringu sotsiaal-demograafilistest andmetest, et Ida-Virumaal on EKRE toetus omakorda Keskerakonnaga pea võrdsustunud.

Kindlal neljandal kohal oli 15 protsendi suuruse toetusega parlamendiväline Eesti 200. Neil õnnestus kuu varasemaga ka enim oma toetust tõsta. Aprillis oli Eesti 200 toetus 13 protsenti.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus oli mais kaheksa protsenti ja Isamaal viis protsenti.

Eestimaa Rohelisi toetas kaks ja Tulevikuerakonda alla ühe protsendi valijatest.

Kokkuvõttes toetas mais koalitsioonierakondi 46 protsenti ning opositsioonierakondi 34 protsenti valimiseelistust omavatest täisealistest Eesti kodanikest - aprillis vastavalt 46 ja 35 protsenti. Parlamendiväliste erakondade toetus oli mais kokku 17 protsenti, aprillis 16 protsenti.

Vaadates sotsiaaldemograafilisi näitajaid, on Reformierakond populaarseim eestlastest valijate seas 29 protsendiga. Järgnevad EKRE 22 ja Eesti 200 16 protsendiga. Keskerakond on eestlastest valijate eelistustes neljandal kohal 15 protsendiga.

Muust rahvusest valijate seas on eelistustest esikohal Keskerakond 48 protsendiga. Keskerakonna toetus selles sihtrühmas läbi tugeva languse valitsusvahetuse järel jaanuaris, kui toetus langes 59 protsendilt 43-le. Nagu küsitlusest näha, siis maikuuks ei ole erakond suutnud seda taastada.

Kommentaarid puuduvad