Peaasi.ee vitamiinikampaania raames said ligi 8000 töötajat ülevaate oma emotsionaalsest enesetundest

uudised.ee

Peaasi.ee kevadise vaimse tervise vitamiinikampaania vältel toimus emotsionaalse enesetunde testimine 200 ettevõttes. Selle käigus said ülevaate oma emotsionaalsest enesetundest ligi 8000 töötajat.

Küsitluse tulemustest ilmneb, sarnaselt teiste Eestis kogutud andmetega, et märkimisväärsel osal inimestest on vaimselt keerulised ajad. Raskustega on enim silmitsi nooremasse vanuserühma kuulujad, näiteks depressiooni tunnuste osas oli raskusi märkinud 47% vanuserühmas 20.-29. aastased ja 26% vanuserühmas 50.-59. aastased. 

Koondtulemustest selgub, et vastanute hulgas oli depressiooni tunnuseid 33%, üldistunud ärevuse tunnuseid 35%, sotsiaalärevuse tunnuseid 21% ning uneprobleemide tunnuseid 38% vastanuist. Küsitluses osalejad said koheselt soovitusi, mida oma vaimse tervise parandamiseks ette võtta. 

“Ettevõtete jaoks võib olla tegemist tõsise mõtte kohaga - vaimse tervise raskusi võib kogeda arvestatav hulk töötajaid, samas on soov ja vajadus nende töövõimet säilitada,” ütles Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa.

Ettevõtete tagasisidest lähtudes võib näha, et on tekkinud vajadus luua või täiendada strateegiaid ja tegevuskavasid vaimse tervise toetamiseks töökohtadel.

“Alati ei pea see olema ka väga keeruline või kulukas ettevõtmine. Oluline on, et vaimse tervise teemadest on töökohal võimalik rääkida. Samas kui ka valmisolek selleks on olemas, võib puudu jääda oskustest ja julgusest. Seetõttu on vajalik töökohtadele vaimse tervise esmaabi oskuste võimekuse loomine, “ ütles Oidermaa ja lisas, et  psühholoogi teenuse võimaldamine oma inimestele on küll ühe enam levinud, kuid seda tüüpi sekkumised on juba oluliselt kulukamad, kui oskuste ja kaasaegsete hoiakute kujundamine terves organisatsioonis.

„Eesti Energia on üks suurimaid tööandjaid Eestis. Hoolime oma töötajate heaolust ja vaimsest tervisest. Meil oli heameel osa võtta vitamiinikuurist ja tõsta töötajate teadlikust. Toetame igati tegevusi, mis aitavad hoida ja parandada energiakangelaste energia taset täna ning tulevikus. Tasakaalu leidmisel ja hoidmisel saab nii tööandja kui töötaja ise palju ära teha. Kõige tähtsam on, et organisatsioonis oleks kultuur, kus abivajajad julgevad abi küsida ning olulistele teemadele tähelepanu juhtida. Emotsionaalse enesetunde testist saadud tulemused andsid meile hea sisendi järgmisteks tegevusteks,“ ütles Eesti Energia turvalisuse ja töötervishoiu osakonna juhataja Tamo Vahemets. 

Vitamiinikampaania raames läbiviidud ettevõtete küsitlus toimus koostöös Eesti Tööandjate Keskliiduga.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasjad on pälvinud oma tegevusega 2020 Aasta tervisesõbra tiitli ning Presidendi Sotsiaaltöö aastapreemia.  2020. aasta lõpus sai MTÜ Peaasjad Kodanikuühiskonna Aasta tegija 2020 - Aasta vabaühenduse tiitli.

Kommentaarid puuduvad