Kasulikud nipid: äpid aitavad vähendada toidu raiskamist

uudised.ee

Toidu raiskamine on üks suurimaid keskkonnaprobleeme, paraku visatakse kõige rohkem toitu ära kodumajapidamistes. Õnneks tähendab see, et meie kõigi võimuses on olukorda muuta. Teemegi tutvust rakendustega, mis aitavad vähendada toidu raiskamist.

Ligi kolmandik kogu maailmas toodetud toidust läheb raisku ja seda toiduainetööstuse igas etapis tootmisest käitlemise, turundamise ja tarbimiseni. Kõige rohkem visatakse aga toitu ära kodumajapidamistes. Kuna toidu tootmiseks kulub palju erinevaid ressursse nagu näiteks maa, vesi, energia ja tööjõud, siis visates ära toitu viskame ära planeedi ressursse. Huawei Mobile Service äriarenduse juht Vitali Donskoi juhib aga tähelepanu asjaolule, et Huawei App Gallerys leidub suur hulk äppe, mis aitavad inimestel toidu raiskamist vähendada: „Kuna olukorra parandamiseks on oluline igaühe panus ja pea kõigi taskutes on nutitelefonid, siis on paljud äppide arendajad loonud lahendusi, et me saaksime käituda keskkonnahoidlikumalt. Äppidest leiab abi nii ostunimekirja planeerimiseks kui ka toidujääkide ringlusesse suunamiseks,“ kinnitab Donskoi. 

Selleks, et vältida toidu raiskamist on vaja esiteks läbi mõelda oma ostunimekirjad ning planeerida menüü. Reegel number üks on iseenesestki mõistetav: ära mine poodi tühja kõhuga, sest siis kuhjad sa tõenäoliselt kärusse hulga toidukraami, mida ei jõua ära tarbida enne, kui see riknema hakkab. „Selleks, et oma menüüd planeerida ja ostunimekirja koostada leidub Huawei App Gallery valikus mitu rakendust. Näiteks Out of Milk - Grocery Shopping List on üks paljudest äppidest, mis võimaldab mugavalt nimekirja koostada ja seda ka pereliikmetega jagada,“ viitab Donskoi.

Teiseks on toidu raiskamise vähendamisel oluline mõelda, mida teha toiduga, kui ise ei jaksa seda ära süüa. Vitali Donskoi sõnul on üha populaarsemaks muutunud toidu jagamine kogukonnaga: „Näiteks Olio äpp on Inglismaal välja arendatud toidu jagamise rakendus, mis võimaldab inimestel ülejääke ära kinkida. Rakendus kogub üha rohkem populaarsust ka Eestis,“ kinnitab Donskoi.

Sageli leidub meil külmikus ja kappides suur valik erinevaid toiduaineid, aga me ei oska nendega midagi peale hakata. Selleks, et kapis leiduvatest toodetest maitsev söök kokku panna tuleb appi rakendus nimega Magic Fridge: Easy recipe idea and anti-waste. Kasutajal tuleb lihtsalt üles loetleda toiduaineid, mis sul olemas on ning äpp pakub erinevaid retsepte, mida nendega teha saaks. „See on hea viis õppida toidu valmistamisele lähenema pisut loomingulisemalt kui me harjunud oleme,“ arvab Donskoi.

Kui toiduained või valmistoidud siiski riknema lähevad, tuleks neid õigesti ringlusesse suunata. Köögijäätmed tuleb koguda eraldi ning viia biolagunevate jäätmete prügikasti. Seejärel viiakse toidujäägid jäätmejaama, kus nendest kompostimise teel muld valmib. Lisaks on taas populaarsemaks muutumas kompostimine ka kodudes, sest erinevate nutikate lahenduste abil saab seda tänapäeval isegi linnakorteris teha. Vitali Donskoi soovitab aga lastele pakkuda hariduslikku mängurakendust, millega prügi sorteerima õppida: „Rakendus nimega Waste recycling game õpetab jäätmeid liigiti koguma ja aitab luua harjumust, mida ka päriselus rakendada,“ usub Donskoi.

Kommentaarid puuduvad