Kallas ja Kiik: erakonnad otsivad laia toetusega presidendikandidaati

uudised.ee

Peaminister Kaja Kallas ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütlesid, et erakonnad püüavad leida presidendikandidaati, kel oleks laiem toetus ning keda oleks eelistatult võimalik ametisse valida juba riigikogus.

Reformierakondlasest peaminister Kaja Kallas ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsi, et seaduse kohaselt peab presidendikandidaat olema registreeritud neli tööpäeva enne valmisi. “Sinnamaani on aega,” lisas ta.

Kallase sõnul käivad praegu kõnelused mitte ainult koalitsioonierakondade vahel, vaid ka opositsiooniga, et oleks võimalik president riigikogus ära valida. Tema sõnul soovivad erakonnad nii vältida eelmistel presidendivalmistel tekkinud olukorda, kus valmised kukkusid riigikogus läbi ning seetõttu sai riigipeaks kandidaat, kes ei võtnud valmisdebattidest ja -kampaaniast osa. “Püüame vältida neid vigu, mis eelmisel korral tehti,” ütles Kallas. “Püüame leida kandidaadi, kes võiks saada toetuse riigikogus või valijameeste kogus.”

Keskerakonda kuuluv Kiik nentis, et praegusel koalitsioonil ei ole riigikogus piisavalt hääli, et president ära valida ning seda pole ka opositsioonil. “Seetõttu käivadki konsultatsioonid,” sõnas Kiik, kelle sõnul eeldab ta, et enamus parlamendi liikmetest eelistab presidendi valimist riigikogus. 

Kiige sõnul eeldab sellise kandidaadi leidmine laiapõhjalisi konsultatsioone. “Aega on selle kiire asjaga,” lisas ta.

Kallase sõnul on tema isiklikult vedanud arutelusid ja üritanud leida kompromissi. “Meil [Reformierakonnal] on kogu aeg olnud initsiatiiv. See on ka põhjus, miks Keskerakond on otsimas laiapõhjalise toetusega kandidaati,” lisas Kallas.

Kommentaarid puuduvad