Uuring: kõige vähem soovivad Eesti lastega pered elada maal korteris

uudised.ee

Luminori tellitud uuringust selgus, et kõige vähem ihaldusväärne kinnisvara on Eesti lastega perede jaoks maal asuv korter, mille soetaks vaid 3 protsenti inimestest.

Luminori tellimusel läbiviidud uuring kolmes Balti riigis näitas muuhulgas, et maal asuv korter pole ihaldusväärne ei Eestis, Lätis ega Leedus. Nii tahaks maale korteri osta vaid 3 protsenti eestlastest, 2 protsenti lätlastest ja 1 protsenti leedulastest, teatas Luminor.

Korterit pealinna lähistel eelistaks vaid 5 protsenti eestlastest. Samas pealinna lähistel asuvat maja oleks valmis ostma 22 protsenti eestlastest, pealinnas sees asuvat maja sooviks soetada 9 protsenti eestlastest.

Luminor Eesti jaepanganduse juhi Tanel Rebase sõnul peegeldavad uuringu tulemused asjaolu, et kui juba maal elada, siis eestlase selge eelistus on oma maja. “Samuti on maapiirkondades väljaspool suuremaid tõmbekeskuseid kinnisvaraarendus olnud väga tagasihoidlik, mis tähendab, et kaasaegseid hea kvaliteediga kortereid on neis piirkondades vähe,” ütles Rebane.

Kõige suurem kinnisvaraeelistus on eestlase jaoks oma maja maapiirkonnas, mida sooviks osta lausa 30 protsenti küsitlusele vastanutest. 27 protsendile lätlastele meeldiks aga enim elada suurlinna läheduses asuvas majas ja 26 protsendile leedulastele oma majas mõnes muus suuremas linnas peale pealinna.

Kokkuvõttes sooviksid pooled küsitletud peredest oma kodu lähiaastatel välja vahetada. Selle peamised takistused on aga liiga väike sissetulek ja omafinantseeringu puudumine, mis eestlaste jaoks on suurem kui mujal baltimaades. Omafinantseeringu puudumine on probleem 49 protsendil eestlastest, 35 protsendil lätlastest ja 39 protsendil leedukatest. 

Vähemalt osaliselt võib uue kodu ostmise soov olla seotud sellega, et 19 protsenti eestlastest tunnistasid, et koroona ajal on perel kitsaks läinud ja on kasvanud vajadus suurema eluruumi järele. Samas väitsid pooled vastanutest, et koroonapandeemia pole nende elutingimusi halvendanud. 

Luminor korraldas uuringu 2021. aasta märtsis koostöös uuringukeskusega SKDS ja küsitles rohkem kui 2100 Balti riikidest pärit alla 18-aastaste lastega peret.

Kommentaarid puuduvad