Vabatahtlike ühendus pakub Tartu tänavafestivalil päästetud toitu 

uudised.ee

Vabatahtlike ühendus Tartu Toidujagamine (TT) pakub nädalavahetusel koostöös Paranduskeldriga päästetud toitu, ning seda Aparaaditehase tänavatoidu- ja tänavamuusikanädala raames, vahendab BNS.

Laupäeval ja pühapäeval kella 12–16 on võimalus maitsta päästetud toidust valmistatud täistaimseid toite põhimõttel “maksa, mis võimalik”. Paranduskelder on Aparaaditehase keldrikorrusel asuv avatud töökoda, kus korraldatakse parandamisele ja plastiku taaskasutamisele suunatud töötube ja koolitusi ning pakutakse tegutsemiskeskkonda taaskasutuspõhistele mikroettevõtetele.

Tänavatoidu- ja tänavamuusikanädalal osalemine on Tartu Toidujagamise ja Paranduskeldri teine koostööprojekt. Eelmise aasta alguses korraldati keldri ruumides esimene päästetud toidust valmistatud rikkalik täistaimne tasuta õhtusöök. Üritus oli väga populaarne ja tõi kohale üle poolesaja inimese, kes said aimu Tartu Toidujagamise ja Paranduskeldri tegevusest.

“Maksa, mis võimalik” tuleneb inglisekeelsest väljendist “pay what you can”. TT kasutab seda lähenemist, kuna pakub külastajale võimaluse määrata ise toidule ja vabatahtlike tööle hinna. Saadud tulu läheb toidupäästjate kütusekulu ja toidujagamispunktide hooldamiseks. TT on mittekasumlik liikumine, mis tegutseb tänu vabatahtlikele ja kogukonna toetusele.

Aparaaditehases asub TT kõige uuem toidujagamispunkt, mis hiljuti kolis siseruumidest tänavale. Ettevõte kutsus toitu päästva liikumise osalema nende poolt korraldataval nädalal, mis näitab hästi asutuse huvi toiduraiskamise vähendamise ja üldiselt looduse vastu. Aparaaditehase hoovis on valge kasvuhoone juures avatud pop-up-kohvik, mille soov on väärtustada päästetud, kuid täiesti söödavat täisväärtuslikku toitu. Küsimusele, mis on pääsetud toit, saab vastuse kohapeal.

Tartu Toidujagamise ehk Foodsharing Tartu vabatahtlikud ja liikumise aktivistid on loonud kontakte mõnede ettevõtetega, sealhulgas väga hea koostöö Tartu Toidupangaga, kes annetavad neile ebavajaliku toidukauba liikumisele, millest väike vabatahtlike grupp valmistab maitsvaid täistaimseid roogi. Samuti pakuvad oma käsitööd ka toidupäästmisliikumise sõbrad. TT pakkus võimalust valmistada soovijatel päästetud toiduainetest mõne väikese roa. Vajalikke tooteid on võimalik leida tihti TT erinevatest toidujagamispunktidest.

Tartu Toidujagamine ootab alati oma ridadesse uusi vabatahtlikke.

Kommentaarid puuduvad