Perling: tänane valitsus oleks nagu ajaratast tuimalt tagasi keeranud

uudised.ee

Erakonna Isamaa pühapäevasel suurkogul erakonna uueks esimeheks kandideeriv Lavly Perling tegi teisipäeval avalikkusele poliitilise avalduse, milles selgitas, miks just tema oleks Isamaale hea juht ning andis karmi hinnangu praegusele valitsusele, vahendab BNS.

Perling märkis, et pühapäeval Tartus ei valita pelgalt uut juhti ühele Eesti erakonnale, vaid valitakse, kas Eesti lähiajaloo kõige mõjukam erakond jätkab taandumist või suudab see erakond tõusta taas Eesti tulevikku määravaks erakonnaks. 

"Tänast valitsemist vaadates on mul tunne, nagu oleks ajaratast tuimalt tagasi keeratud. Kulunud dogmade korrutamine, korruptsioon valitsuserakondades ja omavalitsustes, peaminister suhtleb naaberriigi valitsusjuhiga ajaleheartikli kaudu," rääkis Perling.

"Kaja Kallasel oli peaministrina alustades võimalus viia Eesti poliitikat ja riiki edasi, kuid tänaseks on liigutud hoopis tagasi. Jah, meil on nüüd rahulikum ja valitsuse liikmed ei solva enam omasid ega naabreid. Kuid see pole ju ometigi mingi edasiminek. Me näeme, et valitsusel puuduvad siht ja plaan ning kõige olulisem, puuduvad ka teod. Koostööd ka selles valitsuses pole. Aeg aga ei oota. Vahepeal on maailm ja julgeolekuolukord Eesti ümber kiirelt muutunud ning tuleb teha julgeid ja selgeid otsuseid.

Perlingu sõnul puudub Eesti valitsemisel kõik see, mis on alati olnud Isamaa tugevus – siht, eesmärk, tahe. "Täna valitsetakse näiliselt, aga näiline elu on kliiniline surm. Nii edasi minna ei saa. Eesti inimesed väärivad enamat. Nad väärivad lootust ja lahendusi. Iseäranis muutuvas maailmas, kus taas valitseb ebakindlus ning kus muutustega sammu pidamiseks on vaja avatud silmi ja raudset tahet," ütles ta.

Perlingu hinnangul tagab inimestele stabiilsuse, turvatunde ning vaimse ja materiaalse heaolu konservatiivsus. "Tõeline konservatiiv viib läbi muudatusi ja reforme, kuid mitte inimeste arvel, vaid inimeste jaoks. Targad ja tulevikku vaatavad reformid on need, mis tõstavad riigi konkurentsivõimet. Need pole alati populaarsed ja eeldavad tarkust ning julgust. Isamaal on need omadused ajalooliselt olemas olnud. Meie ei hakka kunagi lubama inimestele tasuta asju, aga me hindame kõrgelt kristliku väärtusruumi arusaamasid nõrgemate abistamisest, ligimese märkamisest ja tänulikkuse tähendusest," kinnitas ta.

"See, kuidas mina konservatiivsest maailmapildist aru saan, on väga sarnane maailmavaatele, mille eest seisavad meie Euroopa Rahvapartei sõsarparteid Soomes, Rootsis, Norras, Lätis, Leedus, Poolas, Saksamaal ja mitmel pool Euroopas. Need erakonnad räägivad kaasa Euroopa poliitikas. Nendest erakondadest tulevad peaministrid ja oma riigi pealinnade linnapead. Nende liidritega astuks ma Isamaa esimehena ühte sammu," selgitas Perling.

Perling leiab, et Isamaas pole tõsiselt võetud noortega tegelemist ning noori pole nähtud erakonna taimelavana, vaid hoopis tülika konkurendi või segava tegurina, kes ei lase asju ajada nii nagu neid on varem aetud. "Olgem ausad, Isamaa vajab põlvkonnavahetust. Selleks, et mõista noori inimesi, kellest sõltub kõige enam meie riigi ja rahva käekäik ning kes teavad, kuidas uued tehnoloogiad Eestit ja meie inimesi teenima panna," ütles ta.

"Ma kandideerin Isamaa esimeheks, sest ma usun, et Isamaa poliitikas peab rahvuslus olema ühendatud moodsa maailma dünaamika, võimaluste ja väljakutsetega. Ma tahan, et Isamaa on ja jääks parempoolselt mõtlevaks ja käituvaks erakonnaks, kes hoiab meie rahvusriiki - kaitstud julgeoleku, jõukust loova majanduse ja rahvuslike väärtuste kursil," rääkis Perling.

Kommentaarid puuduvad