Härma: India tüvega nakatumised on viimase 10 päevaga kahekordistunud

uudised.ee

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis kolmapäevasel pressikonverentsil COVID-19 hetkeolukorra kohta Eestis, et kuigi ollakse nakatumises keskmisel tasemel, siis on ohuks India tüvega viirus, mis on viimase 10 päevaga kahekordistunud.

"Hetkel oleme nakatumistega keskmisel riskitasemel ehk kollases. Vaktsineeritud inimestel on nakatumisvõimalus madal, kuid vaktsineerimata inimestel kõrge," ütles ta.

Härma sõnul on sissetoodud juhud põhiliselt Venemaalt ja Ukrainast. "Reisilt saabunute hulgas on nakatunuid järjest vähem ning ka Euroopas tervikuna langeb nakatumine. Kui aga Eestisse nakkus sisse tuuakse, siis sel on suur mõju," selgitas Härma.

Härma tõi näiteks, et Venemaalt sissetoodud juhul oli tegemist India tüvega ning sellega oli kohe 40 kohalikku nakatumist seotud.

"Kahtlus on, et Venemaal on ulatuslikum India tüve levik, kui on ametlikud andmed. Venemaa haigestumine on erakordselt kiires  kasvus praegu," nentis ta.

"India tüvega nakatumised on viimase 10 päevaga kahekordistunud. Kuigi haigestumisnumbrid langevad ja hetkel me ei näe, et India tüvi oleks toonud kaasa kasvu, siis juuni lõpuks võib see India tüvi ehk delta tüvi olla domineeriv," ütles Härma

Härma sõnul nakatuvad praegu peamiselt vaktsineerimata inimesed ja ka haiglaravi vajavad rohkem vaktsineerimata inimesed.

"Kuigi juuni lõpuks on hinnanguliselt 35 protsenti elanikkonnast täielikult haiguse eest kaitstud, siis ei ole see 35 protsenti veel piisav, et olla uue laine eest kaitstud ning kui see tuleb, siis pole Eesti kuidagi eelisseisus," ütles Härma.

Kommentaarid puuduvad