TÜK Lastefond palub annetajate abi 1,5-aastase tüdruku raviks

uudised.ee

TÜK Lastefond palub annetajate abi 1,5-aastase tüdruku raske lihashaiguse pidurdamiseks, ravi võimaldamiseks on esialgu vaja 220 000 eurot.

Desireel diagnoositi spinaalne lihasatroofia alatüüp 2 (SMA2) – seda haigust põhjustab geenidefekt, mis viib keha ja hingamislihaste halvatuseni. Ilma ravita haigus süveneb ning SMA2 alavormi puhul ei hakka lapsed käima, nende motoorsed oskused taandarenevad, nad jäävad liikumatult ratastooli ning mõni laps sureb hingamisraskuste tõttu juba lapseeas, kuid enamasti elavad nad noore täiskasvanueani. Desiree põeb sama haiguse pisut leebemat vormi, mida väike Annabel, kes kaks aastat tagasi heade annetajate toel Ameerika Ühendriikides maailma kalleimat geeniravi sai ja kes täna on vanim SMA 1 alavormi diagnoosiga elus olev laps Eestis.

Maailmas, sealhulgas ka Euroopas, on tänaseks spinaalse lihasatroofia puhul kasutusel kolm ravivõimalust – Eesti, ainsa Euroopa riigina, ei rahasta neist endiselt ühtegi.

Desiree pere taotles Eesti haigekassalt ravimi Risdiplam (Evrysdi) erandkorras rahastamist, kuid sai kahjuks eitava vastuse. "Ravim Evrysdi on mõeldud iseseisvaks kasutamiseks ning see omab Eestis kehtivat müügiluba, samas ei kuulu see haigekassa soodusravimite nimekirja. Kuna ravimi Evrysdi puhul ei ole täidetud kõik erandkorras hüvitamise tingimused, siis ei ole see ravim isikupõhiselt erandkorras kompenseeritav," öeldakse haigekassa poolt saadetud vastuses.

Kolme lapse ema Hellika on murdumise äärel ja palub pisarsilmil: "Nüüd on meie laps lükatud lihtsalt vaikselt hääbuma, sest ise osta ükskõik millist ravimit selle haiguse peatamiseks on võimatu – hinnad on meeletud. Head inimesed, palun aidake meie pisitütart!"

Nii Desiree raviarsti kui ka erinevate spetsialistide hinnangul on selle haiguse puhul väga oluline alustada raviga võimalikult varakult, kõige efektiivsemaks hinnatakse teadusuuringutele tuginedes selle haiguse ravi enne sümptomite avaldumist. Desiree on väga vapper 1,5 aastane pisike tüdruk, kes ütleb oma esimesi sõnu, suudab iseseisvalt istuda ning tahab väga ka oma vennale järele lipata, kuid jalad ei tee koostööd. Ka oma pisikesi käsi ei jaksa Desiree enam rinnast kõrgemale tõsta ning kui ta varem käputas, siis nüüd enam mitte. Meditsiinilises keeles on tegemist motoorsete oskuste taandarenguga, lapse vaimseid võimeid haigus ei mõjuta.

Tartu ülikooli kliinikumi geneetikakeskuse juhataja, professor Katrin Õunapi sõnul on pikas perspektiivis vajalik arstidel, teadlastel ja Eesti haigekassal leida ühine parim lahendus spinaalse lihasatroofiaga sündivate laste abistamiseks: "Selleks võiks olla antud haiguse sõeltestimine kõigil vastsündinutel ja õigeaegse ravi alustamine. Sellega me ennetame spinaalse lihasatroofiaga lastel sümptomite teket."

Lastefondi nõukogu teeb oma otsused toetudes raviarstide ja spetsialistide hinnangule ning võttes arvesse väga erinevaid aspekte – sel korral olid kriteeriumiteks ka ravimi tarnekiirus ja ravimitootja valmidus koostööks. On siiralt hea meel, et kolmest ravimitootjast kaks olid valmis tegema Lastefondiga koostööd, kolmas, geeniravi tootja Novartis Gene Therapis aga paraku mitte.

Ravimi Zolgensma (geeniravi, mida sai Annabel) hind Desireele oleks Lastefondile teadaolevalt 2,13 miljonit eurot, Eesti riigile tuleks tasuda sellest ligi 200 000 euro suurune käibemaks. Käibemaksuseaduses puudub alus erandite tegemiseks, nendib maksu- ja tolliamet TÜK Lastefondile saadetud vastuses.

Kõiki neid erinevaid aspekte kaaludes, pidades nõu raviarsti ja perega, otsustas Lastefondi nõukogu toetada ravimi Risdiplam (Evrysdi) soetamist. Tegemist on kõige uuema ravimiga, mis stimuleerib valgu tootmist vigases geenis, ning Desiree haiguse diagnoos, tema vanus ning seisund vastavad ravi näidustustele. Ravim on igapäevaselt manustatav, ravi sellega on eluaegne. Lapsele ravi võimaldamiseks on esialgu vaja koos riigile makstava käibemaksuga kokku koguda 220 000 eurot.

Lastefondi strateegiajuhi Siiri Ottender-Paasma sõnul on äärmiselt kahetsusväärne, et Eesti ainsa Euroopa riigina jätab endiselt raske lihashaigusega lapsed igasugusest ravivõimalusest ilma: "Head otsustajad! Vaadake sellele pisitüdrukule ja tema perele silma! Nad peavad elama teadmisega, et ravim on küll olemas, aga nende laps seda ei saa," ütles Ottender-Paasma ja lisas, "vähe sellest, et riik pöörab perele selja, nõuab ta aitajate käest veel käibemaksuna lisagi. Kurb ja kahetsusväärne!"

"Pöördume heade annetajate poole taaskord suure palvega, sest meil ei ole kahjuks muud võimalust pisikest Desireed aidata. Riigipoolne sõnum perele oli kurvaks tegev – lihtsalt, et seadus ei luba ja lahendust ei ole. Lastefond pisarais emale sama öelda ei saa – peame vähemasti proovima aidata! Usume, et kõik on võimalik, kui selleks on siiras soov ja tahe. Teame, et meie annetajad on suure südamega ja empaatilised – koos suudame pisikesele Desireele anda võimaluse ja lootuse ning tema ema silmist pisarad pühkida," ütles Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves.

Desireed saab aidata, tehes annetuse Tartu ülikooli kliinikumi Lastefondi annetuskontodele, märkides selgitusse "Desiree":

  • Swedbank IBAN EE682200221015828742
  • SEB IBAN EE261010220014910011
  • Luminor IBAN EE791700017000285384
  • LHV IBAN EE527700771000610813
  • Coop IBAN EE824204278603586607

Helistades Lastefondi heategevuslikele telefoninumbritele lisatakse sama kuu telefoniarvele:

  • helistades 900 5025, annetad 5 eurot
  • helistades 900 5100, annetad 10 eurot
  • helistades 900 5500, annetad 50 eurot.

Kommentaarid puuduvad