Reoveeuuringud näitavad koroonaviiruse jätkuvat taandumist

uudised.ee

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu tulemuste kaart on valdavalt roheline ning sellenädalased tulemused kinnitavad koroonaviiruse jätkuvat taandumist.

Uuringu juhi, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul on kaks kolmandikku sel nädalal võetud proovidest vähese viirusesisaldusega, edastas ülikool.

„Eesti keskmist olukorda iseloomustava indeksi võrdluses on viirusekogused suuremad üksnes Harjumaal, ennekõike Tallinnas,“ selgitas Tenson. Keskmise viirusesisaldusega proove on kõige enam Ida-Virumaal, Lääne-Eesti mandriosas ja Põlvamaal. 

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetakse punktproove, mis näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Uuring aitab jälgida puhangudünaamikat ning avastada varjatud koldeid. Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt. Proovide kogumisel teeb Tartu Ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid puuduvad