Selgusid sellekevadiste riigieksamite tulemused

uudised.ee

Haridus- ja noorteamet avalikustas sellekevadiste riigieksamite tulemused, mis asuvad eksamite Infosüsteemis.

Haridus- ja noorteameti testide ja hindamise osakonna juhataja Aimi Püüa sõnul sujus eksamiperiood kenasti. "Tunnustan noori, et vaatamata erakorralisele ajale ning sellele, et riigieksamite sooritamine ei olnud sel aastal gümnaasiumi lõpetamise tingimus, otsustasid paljud siiski ühe või mitu eksamit teha. Viisime eksamid läbi kõiki koroonaviiruse levikut takistavaid meetmeid järgides ja usutavasti ka seetõttu ei tekkinud eksamitel haiguskoldeid," tõdes Püüa. 

Gümnaasiumi lõpetajatel oli võimalus sooritada riigieksam eesti keeles või eesti keel teise keelena, matemaatikas ning võõrkeeleeksam. Kui eksaminand oli eksamipäeval haige või isolatsioonis, siis oli võimalus osaleda lisaeksamitel.

Gümnaasiumi lõpetajatel oli võimalus sooritada riigieksam eesti keeles või eesti keel teise keelena, matemaatikas ning võõrkeeleeksam. Kui eksaminand oli eksamipäeval haige või isolatsioonis, siis oli võimalus osaleda lisaeksamitel.

Tegemist on eksamite esmaste tulemustega 18. juuni seisuga. Sügisel avalikustatakse lisaks 2021. aasta riigieksamite kokkuvõttev statistika ja põhjalikud analüüsid.

Eesti keele riigieksami keskmine tulemus on sel aastal 60,29 ja eksamit tegi 6538 eksaminandi. Eksamil ei osalenud 8 protsenti registreerunutest. Maksimum tulemuse ehk 100 punkti saavutas sel korral 3 eksaminandi. Eesti keele riigieksami esimesel lisaeksamil osales 90 ja teisel 3 eksaminandi.

Eesti keele teise keelena riigieksamit tegi sel aastal kokku 2251 eksaminandi, eksami keskmine tulemus on 63,5. 100 punkti sai 4 eksaminandi. Sel aastal oli eksamisooritajate hulgas ka 10. ja 11. klassi õpilasi. Eksamil ei osalenud 19 protsenti registreerunutest. Esimesel lisaeksamil osales 26 õpilast ja teisel lisaeksamil osaleda soovijaid ei olnud. Riigieksamil vähemalt 60 protsendi maksimum tulemustest saavutanutele antakse välja ka eesti keele B2-taseme tunnistus. Sel aastal saavutas B2-taseme 1363 eksaminandi. 

Matemaatika riigieksamil oli võimalik sooritada kitsa või laia matemaatika kursustel põhinev riigieksam. Kitsa matemaatika eksami tegi 2420 ja laia matemaatika eksami 4247 eksaminandi. Kitsa matemaatika eksamil ei osalenud 41 protsenti ja laia matemaatika eksamil 12 protsenti registreerunutest. Kitsa matemaatika eksami keskmine tulemus on 43,17 ja laia matemaatika eksami keskmine tulemus 49,83. 100 punkti saavutas kitsa kursuse matemaatika eksamil 5  ja laia matemaatika eksamil 22 eksaminandi. Esimesel lisaeksamil tegi kitsa kursuse eksamit 39 ja laia kursuse eksamit 91 õpilast. Täna toimuvale teisele lisaeksamile oli registreerunuid kitsa kursuse eksamile 9 ja laiale 13.

Võõrkeele eksamina said õpilased teha inglise keele riigieksami või rahvusvahelise inglise keele eksami ning sooritada kas prantsuse, saksa või vene keele rahvusvahelise eksami. Õpilastel oli võimalus esitada ka tunnistus haridus- ja teadusministeeriumi poolt tunnustatud rahvusvahelise inglise, prantsuse, saksa või vene keele eksami sooritamise kohta vähemalt B1-tasemel.

Inglise keele riigieksamil osales 3071 eksaminandi, kellest saavutas B1 taseme 40 protsenti ja B2 taseme 46 protsenti. Eksami keskmine tulemus on 69,42. Eksamil ei osalenud 31 protsenti registreerunutest. Inglise keele lisaeksamit tegi 40 õpilast, teine lisaeksam toimub 22. juunil ja sinna on end kirja pannud 3 huvilist.

Rahvusvahelise inglise keele eksami Cambridge C1 Advanced selle kevade eksamisessioonil osales 1890 õpilast. C1 või kõrgema taseme saavutas 1 608 õpilast ehk 85,08 protsenti eksamil osalejatest.

Rahvusvahelist võõrkeele eksamit, mis on võrdsustatud võõrkeele riigieksamiga tegi prantsuse keeles 244, saksa keeles 41 ning vene keeles 169 eksaminandi.

Apellatsiooniperioodil saab eksamitöödega tutvuda 18. - 29. juunini elektrooniliselt eksamite infosüsteemis (EIS) või eelnevalt registreerudes haridus- ja noorteametis kohapeal. Apellatsioone saab esitada haridus- ja teadusministeeriumile viie tööpäeva jooksul alates eksamitulemuse teatavaks tegemisest. Täpsem info töödega tutvumise ja apellatsioonide esitamise kohta on leitav Harno kodulehelt.

Riigieksamitele registreerus tänavu kokku 10 534 eksaminandi, kellest 8440 on gümnaasiumiõpilased, 728 gümnaasiumi varem lõpetanud ning 1366 kutseõppeasutuste õpilased. Riigieksamid toimusid turvaliselt, koroonaviiruse leviku maandamisele suunatud meetmetest kinni pidades. Õpilased istusid eksamiruumides ükshaaval, ruume tuulutati, tagatud olid kätepuhastusvahendid. Eksamiruumis viibijad kandsid maski.  Samuti said eksaminandid lisaturvalisuse tagamiseks teha kurguloputusvedelikust võetavat koroonatesti.

Kommentaarid puuduvad