Teadlased hakkavad analüüsima vihakõnet

uudised.ee

Võrdsete võimaluste volinik koos sotsiaalministeeriumiga kuulutab välja uuringuprojekti konkursi vihakõne analüüsimiseks ning vihakõne vähendamiseks.

Reedel kuulutati välja konkurss teadlaste leidmiseks, kes hakkavad analüüsima vihakõne ja sellega seotud mõistete õiguslikku ja kultuurilist tähendust ja kasutust Eestis, edastas võrdsete võimaluste voliniku kantselei. Ka peaks  uuringud andma ülevaate vihakõnega seotud pöördumistest ja juhtumitest ning selgitama välja vihakõne äratundmiseks ja menetlemiseks vajaliku toe. Projekt uurib käitumismudelid ja -mustreid, mis mõjutavad vihakõne kasutamist ning projekti väljund on kasutatav korrakaitseorganisatsioonidele ja Eesti ühiskonnale vihakõne vähendamiseks.

Võrdsete võimaluste voliniku Liisa Pakosta sõnul on Eesti kultuuriline kontekst vihakõne tajumise osas läbi uurimata, samuti ootab ta teadlastelt tuge ühiskondlike hoiakute nügimisel. „Vihakõne ohvrit aitab kõige kiiremini vihakõne lõppemine ja kindlustunne, et ta ei pea kartma selle kordumist. Toimivate lahenduste saavutamiseks vajame hädasti kognitiivse psühholoogia ja mõjutamispsühholoogia valdkondade teadlaste praktilist abi. Lisaks puudub meil ülevaade, milliste kaitstud tunnuste alusel on vihakõne pöördumisi tehtud ja millised tunnused võivad olla alaesindatud – kõik see aitab kaasa Eestis hirmu vähendamisele ja inimlikkuse suurenemisele“.  

Konkurss on avatud 118. juuli keskpäevani. Uurimisprojekt kestab 2022. aasta juunikuuni. Konkursil on oodatud osalema interdistsiplinaarsed uurimisrühmad või konsortsiumid, kus on esindatud ka käitumisteaduslik kompetents. 

Projekti rahastab sotsiaalministeerium, projekti eelarve on kuni 173 000 eurot.

Kommentaarid puuduvad