Häirekeskus manitseb lapsi ja loomi mitte autodesse jätma

uudised.ee

Häirekeskus tuletab meelde, et lapsi ja loomi ei tohiks jätta palava ilmaga sõidukitesse.

Päikeselised ja palavad ilmad toovad kaasa lisaohud, millega tuleb arvestada. Näiteks ei tohiks jätta lapsi või loomi palavasse sõidukisse, sest see võib väga lühikese ajaga muutuda nende tervisele ohtlikuks. Märgates sõidukis kuumuse käes vaevlevat last või looma, tuleks kohe helistada hädaabinumbrile 112. 

Häirekeskuse 112 -teenuse juhi Heiko Leesmenti sõnul on õnneks suurenenud nii inimeste teadlikkus probleemist kui ka tähelepanelikkus.

„See on väga positiivne, et inimesed helistavad numbrile 112, kui nad märkavad kuuma sõidukisse jäetud lapsi või lemmikloomi. Kindlasti tulekski häirekeskusele helistada, kui lapsevanemat või looma omanikku kohapeal ise ei suudeta leida ja auto juurde kutsuda,“ selgitas Leesment.

Ühise nimetajana saab nende juhtumite puhul välja tuua selle, et alahinnatakse aja pikkust, mis sõidukist eemal viibiti. Päikese käes parkiva sõiduki temperatuur tõuseb väga kiiresti ja muutub kiiresti lapsele või loomale ebamugavaks.

Probleem palavates sõidukites vaevlevatest loomadest ja lastest tõstatub igal aastal kuumade ilmadega ja enamasti on inimeste vabanduseks see, et käidi vaid korra poes. Aeg on siiski veninud oluliselt pikemaks ja hädas laps või lemmikloom on püüdnud möödujate tähelepanu.

„Me ei tea kunagi, mis võib meie kohest naasmist sõiduki juurde mõjutada. Kuna temperatuur tõuseb sõidukis väga kiiresti, siis igasuguste riskide võtmine ja oma lapse või lemmiklooma tervise ohtu panemine on vastutustundetu,“ hoiatas Leesment, kelle sõnul ei suuda piisavalt vajalikku jahutust tagada praokile jäetud aken. „Sellised olukorrad tuleks lahendada nii, et lapsi ega lemmikloomi ei jäeta autosse mingil juhul üksinda.“

Viimastel nädalatel on häirekeskus vastu võtnud mitmeid teateid sõidukeisse jäetud ülekuumenemisohus koerte kohta. Näiteks kolmapäeval helistas murelik inimene, kes teatas, et Kuressaares on palavas autos kaks koera juba kaks tundi kinni – omanik aga viibis samal ajal kohvikus.

7. juunil teatati hädaabinumbrile, et Tallinnas Stroomi ranna parklas piinleb koer kuumas autos. Päev hiljem tuli murelik kõne inimeselt, kes otsis abi kinnisele rõdule päikese kätte jäetud koerale. Jõhvist tuli reedel teade, et kaubanduskeskuse parkla autos on koer kuumas autos. Samalaadne teade laekus ka Tartust 11. juunil.

Kuumus ei ole Eestis just tavapärane olukord, mistõttu on oluline, et inimesed mõistaksid, et oma tavapärane käitumine tuleb kohanda ilmale vastavaks, nii et ühegi inimese ega looma elu ei satuks ohtu.

Kommentaarid puuduvad