Suvekuumus on pannud sinivetikad vohama

uudised.ee

Kui tavaliselt tulevad sinivetikad jutuks juulis ja augustis, siis tänavu on nende massiline vohamine ajaliselt ette poole nihkunud ja seda väga soojade ilmade tõttu, vahendab BNS.

Keskkonnaagentuuri sünoptiku Kairo Kiitsaku sõnul näitavad värsked satelliidiandmed, et sinivetikaid on Läänemeres üsna palju ning neid leidub ka Saaremaa ja Hiiumaa läheduses.

Sinivetikad moodustavad veepinnal õlitaolise kihi. Kui see koht muutub paksuks ja tihedaks, siis sinivetikad surevad ja moodustavad haisva löga. Mõned sinivetikad toodavad surres mürke, mis on inimestele ja loomadele ohtlikud. Kui vees on sinivetikad, siis ei soovitata seal ujuda, välja arvatud juhul, kui vett mitu korda päevas testitakse.

"Lähiajal jätkub kuumade ilmade tõttu mereveetemperatuuri tõus ning sinivetikatele üha soojenev merevesi meeldib - see soodustab nende teket. Õnneks jäävad suuremad sinivetikate kolooniad meist veidi kaugemale avamerele. Kui aga tuule suuna osas tuleb suurem muutus, siis võivad hakata need rohkem meie vete suunas kanduma. See on vaid aja küsimus," hoiatas Kiitsak. 

Kommentaarid puuduvad