Kurb statistika: üle poolte jaanipühade uppunutest on olnud purjus

uudised.ee

Päästeameti andmetel on juba kolm aastat järjest üle poolte uppunutest olnud joobes. Statistika on masendav: 2018. aastal oli joobes uppunuid 22, 2019. aastal 23 ning eelmisel aastal lausa 31 inimest, vahendab BNS.

"Jaanipühade eel on vähim, mida ennetavalt teha saame, tuletada meelde alkoholitarvitamisega seotud ohutegurid – jaanid ei pea olema jooma- ega surmapühad! Hoiame ja näitame ühiselt selgroogu, et suudame ka kainema ellusuhtumisega pidupäevast rõõmu tunda!" märkis Tervise Arengu Instituut (TAI).

"Enne joomist söö kindlasti kõht täis! Nii imendub alkohol aeglasemalt ja jääd vähem purju. Purju jäämine oleneb joomise tempost: kiiremini juues tõuseb vere alkoholisisaldus kõrgemale kui vähehaaval juues," märkis TAI.

"Regulaarse alkoholitarvitamise tulemusena harjub organism sellega ja tekib alkoholitolerantsus, mis tähendab, et soovitud efekti saavutamiseks läheb vaja üha suuremaid koguseid. Igal inimesel on oma mõõdupuu ja erinev alkoholi talumise piir," jätkas TAI. "Alkohol mõjub naistele ja meestele erinevalt. Kuna naisel on tavaliselt vee osakaal organismis väiksem, siis tõuseb tema vere alkoholisisaldus sama koguse puhul kõrgemale, isegi kui naine ja mees on sama kaaluga. Ära joo erinevat liiki alkohoolseid jooke läbisegi. See ärritab magu ja nii on hilisem piinlemine garanteeritud."

Rohkesti lisaaineid sisaldavad enamasti tumedat värvi joogid nagu punane vein, brändi ja portvein, mis toovad kaasa raskema pohmelli. "Et järgmisel päeval ennast paremini tunneksid, on oluline juua alkoholi vahele piisavas koguses vett. Veega koos jood väiksema koguse alkoholi ning lisaks sellele aitab vesi leevendada keha vedelikukaotust. Ka enne magamaminekut joo mitu suurt klaasi vett," märkis TAI. 

"Alkoholi tarvitanutel välista autosse või mõne teise sõiduki rooli istumine. Kainust kontrolli alkomeetriga. Alkoholi tarvitanutel välista ujuma või veele minek. Ole eeskujuks, ära paku alaealisele alkoholi ega jäta neid alkoholi tarvitades järelvalveta," lisas TAI. 

Kommentaarid puuduvad