Reformierakonna toetus on kukkunud 28,2 protsendi peale

uudised.ee

Reformierakonna toetus on kukkunud 28,2 protsendi peale ehk on madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti küsitlusest. 

Viimaste tulemuste põhjal järgneb Reformierakonnale Eesti Konservatiivset Rahvaerakond (EKRE) 21,8 protsendiga ja Keskerakond 20 protsendiga. Nädalaga langes Reformierakonna toetus veel ühe protsendi võrra 28,2 protsendini ning sellest madalam oli praeguse peaministripartei reiting viimati 2019. aasta veebruaris. Rekordtasemel püsib EKRE toetus, kes jääb Reformierakonnast 6,4 protsendi kaugusele ning nende kahe erakonna vahe pole varem nii väike olnud. 

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 12,4 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8,3 protsendiga ning Isamaa 5,4 protsendiga. SDE toetus on alates aprilli algusest vähehaaval kasvanud ning on praeguseks jõudnud käesoleva aasta kõrgeimale tasemele. 

Koalitsioonierakondi toetab kokku 48,2 protsenti ja opositsioonierakondi 35,5 protsenti.

Teadur Martin Mölder märkis, et ainsa suurema muutusena sel nädalal on näha Reformierakonna toetuse jätkuvat langust. "Kuigi nende praegune langustrend on kestnud märtsi algusest saadik, paistab viimased kuu aega toetuse kahanemist silma sellega, et see on toimunud kontekstis, kus üldine valimiseelistusega kodanike osakaal on tõusnud. Pärast valitsuse vahetumist aset leidnud valijaskonna „jahenemine“ on asendunud taasaktiveerumisega ning need valijad ei ole liikunud Reformierakonna, vaid tema konkurentide ridadesse. Valitsuse moodustamisest saadud boonus on haihtunud ning hetkel näeme, kuidas Reformierakond on hakanud valitsuses olemise tõttu toetust kaotama," rääkis Mölder. 

Pingerea teises otsas on Mölderi sõnul näha, et sotsiaaldemokraatide aeglane, kuid järjepidev toetuse kasv jätkub. "Oma toetust on nad kindlustanud ennekõike oma tuumikvalijate hulgas – noorte, kõrgharitute ja naiste seas ning lasteta valijate hulgas. Sotsid on oma toetuse kasvatanud 8,3 protsendini. Viimati oli see nii kõrge eelmise aasta sügisel," lisas Mölder. 

Kommentaarid puuduvad