Uuring: pakiautomaatide populaarsus on endiselt kasvutrendil

uudised.ee

Kantar Emori pakiveoteenuste uuringust selgus, et pakisaajate osakaal elanikkonnas ei ole pärast eelmise aasta hüppelist kasvu muutunud, ulatudes praegu 90 protsendini; jätkuvat kasvu näitab aga pakkide saamine pakiautomaadi vahendusel, vahendab BNS.

Kantar Emori uuringuekspert Kersten Jõgi tõi pressiteates välja, et kui eelmisel aastal raputas pakiveoteenuste turgu tugevalt koroonapandeemia ning aastaga toimunud muutused olid väga suured, siis sel aastal on turu tervikpilt sarnane eelmisele aastale.

Kantar Emori teatel on märkimisväärselt eelistatuim pakisaamise viis jätkuvalt pakiautomaat, mida on kuue kuu jooksul kasutanud 86 protsenti elanikest. Aastaga on pakisaajate osakaal 3 protsendipunkti võrra kasvanud. Ligi pooled elanikest on paki saamisel kasutanud kullerteenust ning umbes kolmandik on selle kätte saanud postkontorist.

Uuringust selgus, et turu liider on Omniva pakiautomaat, mida on kuue kuu jooksul kasutanud 78 protsenti pakisaajatest. Omniva omab praegu 38 protsenti pakiveoteenuste turust. Kersten Jõgi sõnul eristub Omniva turul kõige laiema pakiautomaatide võrgustikuga ning on maineliider ka autoga lihtsasti ligipääsetavuse ning teekonna jälgimise võimaluse poolest.

“Koroonapandeemiast tingitult on automaadi asukoha võtmes muutunud olulisemaks just paiknemine kodu lähedal ning õues-välitingimustes, et tagada ohutus tervisele, need on aidanud Omnival ka tugevat positsiooni säilitada,” selgitas Jõgi pressiteates.

Teist kohta hoiab uuringu kohaselt Itella Smartpost, mida on kuue kuu jooksul kasutanud 69 protsenti pakisaajatest. Itella Smartpost hõivab 26 protsenti turust. Uuringust selgus, et Itellat tajutakse kõige usaldusväärsema ning parima hinna-kvaliteedi suhtega pakkujana.

“Just usaldus ja hinna-kvaliteedi suhe on paki kättetoimetamiskiiruse kõrval kõige olulisemad tegurid, mis aitavad luua tugeva emotsionaalse suhte klientidega ning pikemas perspektiivis ka kasvu,” ütles Jõgi.

Kolmas on DPD Pickup pakiautomaat, mis näitab turuosaliste seas suurimat kasvu ning mille osakaal turul on kolme aastaga enam kui kahekordistunud.

Pakiveoteenuste turutrende kaardistav veebiuuring toimus 24.–30. maini ja selles osales 1084 Eesti elanikku vanuses 15–74 eluaastat. Trendiuuring toimub igal kevadel alates 2019. aastast.

Kommentaarid puuduvad