ITK: põhjendamatult pöörduvate patsientide hulk on kasvanud

uudised.ee

Põhjendamatult pöörduvate patsientide hulk on Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini keskuses kasvanud kolmandikuni tavapärase veerandi asemel, vahendab BNS.

Haigla EMK juhataja Märt Põlluveer tõdes, et ööpäevas käib ITK erakorralise meditsiini keskuses keskmiselt 170 patsienti.

"Hospitaliseeritavate patsientide arv on pigem madalapoolne. Palume, et inimene ei pane pahaks, kui talle öeldakse, et teie seisund pole raske, erakorraline ja eluohtlik. Tegelikult on see ju hea uudis," selgitas ta.

"Kui hakkate kahtlema, kas pöörduda erakorralise meditsiini keskusesse või mitte, siis reeglina ei ole vaja tulla. Kui on tunne, et enam teisiti ei saa, siis tuleb tulla," ütles Põlluveer. "Kui inimene on teadvuseta, siis ei ole küsimust – tuleb kutsuda kiirabi."

Muudel juhtudel võiks lähtuda tervest mõistusest ja kasutada adekvaatseid ettevaatusabinõusid. "Nii kandke näiteks raiesmikule minnes kummisaapaid, sellest ei hammusta rästik läbi, rattaga ja võimalusel ka tõukerattaga sõites kandke kiivrit," tõi EMK-i juht näiteid. "Erakorralise meditsiini keskuses ei teostata analüüse puukide haigestumiste kohta, seega ei ole meile mõtet tuua purgiga puuke. Praeguse palava ilmaga püsige varjus ja tarbige palju vedelikku."

Enne erakorralise meditsiini keskusesse pöördumist soovitab Põlluveer nõu pidada perearsti nõuandeliiniga 1220.

EMK-sse tuleb pöörduda, kui on: värske trauma, millega kaasneb liikuvuse piiratus ja vigastatud kehaosa tugev paistetus, haavad, põletus, mürgistus, söövitus, elektritraumad, võõrkeha hingamisteedes, seedetraktis või mujal, looma hammustus, suruv või ängistav rindkerevalu, südamerütmihäired, teadvushäired, kõnehäired, hingamisraskused, krambid, peavalu, millega võivad kaasneda oksendamine ja tasakaaluhäired, talumatu kõhuvalu korduva oksendamisega või tugev kõhulahtisus, talumatu ravimitele allumatu valu, äge verejooks, tugev allergiline reaktsioon või vägivalla tagajärjel tekkinud vigastused, mis vajavad fikseerimist.

EMK-sse silmaarsti vastuvõtule on vaja pöörduda, kui on: silmatrauma, silmasöövitus, silmapõletus, nägemise äkiline muutus või järsk nägemise halvenemine vähem kui 1 kuu peale silmaoperatsiooni

Kommentaarid puuduvad