Uuring: pärast piiranguid poodeldi Eestis vaoshoitumalt

uudised.ee

Citadele tellitud ja uuringufirma Norstati Balti riikides läbi viidud uuringu kohaselt piirdusid riikide võrdluses füüsiliste poodide piirangute lõppedes vaid vajalike ostudega kõige enam Eesti elanikud. 

“Eesti inimestest vastas 39 protsenti, et poodide avamisel muretseti endale üksnes asju, mida neil tõesti vaja oli ja mida e-poodidest hästi kätte ei saanud. Lätis oli see arv 29 protsenti ja Leedus 35 protsenti,” märkis Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen pressiteates. 

Lisaks märkis 18 protsenti eestlastest, et ostis poodi minnes küll vajalikke asju, kuid lisaks ka planeerimata tooteid, mis olid lihtsalt alla hinnatud. Sarnaselt tegutses Lätis 20 protsenti ostlejatest ning Leedus 22 protsenti. 

Kaubanduskeskused ja suuremad poed avati piirangute järgselt terves Baltikumis enam-vähem samal ajal, kuid Lätis avanesid poed kõige hiljem ja seal olid piirangud ka kõige karmimad.

“See võib olla ka põhjus, miks Lätis vastas 4 protsenti uuringus osalenutest, et kavatseb veel alles minna füüsilisse poodi ostlema ja seda konkreetse eesmärgiga premeerida ennast pikalt kodus kinni istumise eest,” rääkis Hakiainen. Eesti ja Leedu inimestest vastas tema sõnul nii vaid napilt 1 protsent küsitletutest. 

“Ühelt poolt on selline tarbimise suurenemine peale pandeemiat igati majandusele kasulik, kuid kindlasti on ka positiivne, et Eesti inimesed on pigem vaoshoituma hoiakuga ja ei torma koha tegema kulutusi, mis neil tegelikult üldse kavas polnud. See näitab, et meie finantskirjaoskus on hea ning see aitab ka tulevikus edukamalt üle elada võimalikke uusi majanduslangusi,” kommenteeris jaepanganduse juht

Ta lisas, et sama uuringu veel esialgsete andmete järgi on eestlased ka kõige vähem võtnud ja on valmis võtma kiirlaene, mis on Hakiaineni vaates ilmselt samuti põhjus, miks Eesti inimesed ei ole nii varmad kaasa minema allahindluste peale kulutamisega.

Citadele tellitud ja uuringufirma Norstat Baltikumi ülene küsitlus viidi läbi juuni alguses. Igas riigis küsitleti ligikaudu 1000 inimest.
 
Citadele Group on Läti finantskontsern, mis pakub finants- ja varahalduse teenuseid. Citadele grupi peakontor asub Riias, selle tütarettevõtted ja filiaalid tegutsevad Lätis, Leedus, Eestis ja Šveitsis.

Kommentaarid puuduvad