Eesti osaleb Goncourt'i uue kirjanduspreemia valimisel

uudised.ee

Prantsuse instituut Eestis ja Goncourt'i Akadeemia alustavad sel aastal koostööd uue kirjanduspreemia - Goncourt'i auhinna Eesti žürii valiku - väljaandmisel.

Eesti žürii koondab prantsuse keelt kõnelevaid kirjandushuvilistest õpilasi, üliõpilasi ja noori tõlkijaid.

Goncourt’i auhind on Prantsusmaa prestiižseim kirjanduspreemia. Goncourt’i Akadeemia valib sügisel võitja nelja lõppvooru jõudnud romaani seast. Neidsamu finaliste asub lugema ka eesti noortežürii ning kuulutab välja Eesti lemmiku.

Sel aastal löövad Goncourt’i Eesti žüriis kaasa Tallinna Prantsuse lütseum, Tartu ülikool, Tallinna ülikool ja Eesti Kirjanike Liit. Iga partnerasutus valib žüriisse üks-kaks kuni 30-aastast kirjandushuvilist frankofooni, kelle hulgas on õpilasi, üliõpilasi, noori kirjanikke või tõlkijaid. Žürii esimeheks on Prantsuse instituudi asedirektor ja keelekoostöö atašee Guillaume Raboutot.

Eesti žürii koguneb järgmise aasta aprillis Prantsuse suursaadiku Eric Lamouroux residentsis, et loetu üle mõtteid vahetada ning tänavuse Goncourt’i kirjanduskonkursi Eesti lemmikromaan välja hõigata.

Prantsuse instituudi ja Goncourt’i Akadeemia algatuse eesmärk on tutvustada kaasaegset prantsuse kirjandust Eestis ning kaasata kirjandusaruteludesse eesti noori.

Kommentaarid puuduvad