Uuring: viiendiku Eesti äride sõnul on vaktsineerimine väga positiivne

uudised.ee

Intrumi iga-aastase Euroopa maksearuande raames läbi viidud küsitluse kohaselt hindavad 20 protsenti Eesti ettevõtetest COVID-19 vastu vaktsineerimise mõju oma äritegevusele väga positiivseks; kõigist küsitletud Euroopa ettevõtetest ütles sama 23 protsenti, vahendab BNS.

Lisaks on 50 protsendi vastanud Euroopa ettevõtete arvates vaktsineerimise mõju üsna positiivne. Ainult 6 protsenti ütles, et COVID-19 vaktsiinid ei mõjuta nende äritulemusi, teatas Intrum. 

Kõige rohkem usuvad vaktsiinide kasutuselevõtu väga positiivsesse mõjusse Hollandi ja Hispaania ettevõtted – vastavalt 28 protsenti ja 27 protsenti. Balti riikides on samal arvamusel kõige sagedamini küsitluses osalenud Läti ettevõtted, kellest 23 protsenti ootab väga posiitivset mõju. Leedus oli näitaja 18 protsenti.

Kõige vähem optimistlikud on selles vallas küsitletud Austria ja Ungari ettevõtted, kellest vastavalt 15 ja 17 protsenti hindavad vaktsineerimise mõju väga positiivseks. 

“Eriti riigid, kus tähtis roll on turismil ning ulatuslikul kaupade ja inimeste piiriülesel liikumisel, loodavad väga, et vaktsineerimine aitab majandusel taastuda. Piirkondlikud erinevused hoiakutes ei ole Euroopa mastaabis märkimisväärsed ja võime rääkida ettevõtete üsna üksmeelsest toetusest vaktsineerimisele,” kommenteeris Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika pressiteates. 

Tema sõnul mõistavad ka Eesti ettevõtjad, et COVID-19 järjekordne laine tähendaks täiendavaid piiranguid, mis halvendaks tõsiselt paljude ettevõtete finantsolukorda, tuues kaasa maksevõime probleemid ja tööjõu vähendamise. 

Intrumi tänavuse Euroopa maksearuande küsitlused toimusid 25. jaanuarist 16. aprillini. Andmeid koguti 11 187 väikeselt, keskmiselt ja suurelt ettevõttelt 29 Euroopa riigis, hõlmates 11 majandussektorit. 

Kommentaarid puuduvad