Baltikumi uuring: Eesti elanikud väldivad kiirlaene kõige rohkem 

uudised.ee

Citadele panga tellitud ja uuringufirma Norstat läbi viidud uuringu järgi on 15 protsenti Eestis küsitletutest võtnud või võtab regulaarselt kiirlaene; Lätis oli see näitaja 30 protsenti ja Leedus 22 protsenti. 

Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen tõi pressiteates välja, et uuringule vastanud Eesti inimestest polnud ühtegi, kes oleks märkinud, et kasutab kiirlaene regulaarselt igapäevakulutuste katmiseks.

"6 protsenti eestlastest vastas, et on küll kiirlaene kasutanud, kuid neil on õnnestunud need ka edukalt tasuda. 3 protsenti märkis, et neil on varem olnud raskusi selliste laenude tagasi maksmisega," lisas Hakiainen. 

Leedus ja Lätis on kiirlaenude tarbimine aga märksa levinum. Kui eestlastest 76 protsendi sõnul pole nad kunagi kiirlaenu võtnud, siis Lätis on see number 64 protsenti ja Leedus 70 protsenti. Seejuures 8 protsenti vastanutest ütles, et kasutab erinevate laenutoodete jaoks üksnes panku. 

Citadele tellitud küsitlus uuris Baltikumi inimestelt ka olukordade kohta, mille jaoks on nad üldse valmis laenu võtma. "Positiivse poole pealt on küllaltki vähe neid, kõigest paar protsenti, kes oleks valmis võtma laenu näiteks mõne teise laenu kuutasu tasumiseks või igapäevaste kulude katmiseks," märkis Hakiainen.

Samas on tema sõnul asju, mille jaoks on inimesed valmis laenama, kuid mida finantseksperdid soovitaksid pigem vältida. "Näiteks võtaks 4 protsenti Baltikumi inimestest laenu pulma organiseerimiseks või reisimiseks ning 3 protsenti oleks valmis laenama soodsate investeerimisvõimaluste – näiteks krüptoraha, aktsiad – tekkimisel," tõi Hakiainen välja. 

Küsitluse tulemuste järgi on Baltikumi inimesed kõige enam valmis laenama koduse remondi teostamiseks – seda vastasid 30 protsenti Eestis küsitletutest, 28 protsenti Lätis ja 27 protsenti Leedus. Auto ostuks võtaks kiirlaenu 29 protsenti Eestis küsitletutest ning samuti 28 protsenti Lätis ja 27 protsenti Leedus.

Neile järgneb juba märksa väiksemal määral terviserikete parandamiseks mõeldud laen, mida võtaksid 14 protsenti Eestis küsitletutest, 13 protsenti Lätis ja 15 protsenti Leedus, ning hariduse jaoks laenamine, mille võtaksid ette 11 protsenti Eestis küsitletutest, 13 protsenti Lätis ja 7 protsenti Leedus.

Küsitluse järgi väitis ka lausa 42 protsenti Eesti inimestest, et nad ei võta üldse laene. Lätis oli see number 41 protsenti ja Leedus 44 protsenti. 

Citadele tellitud ja uuringufirma Norstat baltiülene küsitlus viidi läbi juuni alguses. Igas riigis küsitleti ligikaudu 1000 inimest.
 
Citadele Group on Läti finantskontsern, mis pakub finants- ja varahalduse teenuseid. Citadele grupi peakontor asub Riias, selle tütarettevõtted ja filiaalid tegutsevad Lätis, Leedus, Eestis ja Šveitsis.

Kommentaarid puuduvad