Juulikuuga lõpeb võimalus tühistada pensionisambast lahkumise avaldus

uudised.ee

Aasta algul teisest pensionisambast lahkuda otsustanud inimestel on laupäeval veel viimane võimalus avaldus tagasi võtta, et jätkata tulevikuks raha kogumist teises pensionisambas ning saada osa selle eelistest, vahendab BNS.

Pensionisambast lahkujate järgmine võimalus kogumisega liituda avaneb kümne aasta pärast. Valdav osa Eesti elanikest otsustas teises pensionisambas jätkata ning ligi 4000 inimest on juba otsustanud oma avalduse tagasi võtta, teatas rahandusministeerium.

„Avalduse tagasivõtmise põhjuseid võib olla väga erinevaid, ütles rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste. „Kindlasti on omajagu neid, kellel kevadel ei olnud lihtsalt kõikidest võimalustest veel selget pilti ja nad esitasid oma avalduse nii-öelda igaks juhuks. Näiteks ei teatud, et teisest sambast lahkuda saab igal ajal ka edaspidi ja tegemist ei olnud ühekordse võimalusega.“

Pensionieelikud võisid  tema sõnul ümber mõelda seetõttu, et pensionieas on neile tulumaksustamise mõttes raha välja võtmine palju soodsam. Seega tasuks lahkumisega veel senikaua viivitada. Mõnel võib olla ära langenud ka põhjus, miks teise samba raha vajati.

„Näiteks on nad vahepeal suutnud taastada oma sissetulekud ja soovivad kogumist jätkata. Ja eks kindlasti on ka neid, kes ongi paremini teadvustanud, et pikaajalisel kogumisel ja investeerimisel on väga selged eelised ning on seetõttu oma esmase otsuse ümber mõelnud,“ ütles Tõniste. „Eestis on ju üldiselt praegu suur investeerimisbuum, mille tuules on kõvasti hoogu saanud ka teine ja kolmas pensionisammas kui väga lihtsad ja soodsad viisid raha koguda ning investeerida.“

Osa inimeste jaoks on olnud oluline teadmine, et teise sambasse kogumine on otsesemalt seotud just endale kogumisega ning teine sammas on ka pärandatav.

Tasub silmas pidada, et teisest sambast raha välja võttes väheneb kogusumma 20 protsenti, kuna teise samba raha on olnud tulumaksuvaba ja välja võttes tuleb sellelt tasuda tulumaks. Kui võtta raha kasutusse pensionieas, on eluaegne või pikk tähtajaline pension üldse maksuvabad või korraga välja võttes on tulumaks 10 protsenti.

Kõik inimesed, kes esitasid tänavu esimeses kvartalis avalduse pensioni teisest sambast lahkumiseks, saavad selle tühistada kuni juuli lõpuni. Selleks tuleks minna veel juulis Pensionikeskus.ee lehele, valida "Minu pensionikonto", sealt "Minu avaldused" ja edasi "Avalduse tühistamise avaldus". Sambast lahkudes saab seal uuesti kogumist alustada kümne aasta möödudes ehk 2031. aasta septembris.

Samas neil, kes pole kehtivat lahkumise avaldust, ei kao kuhugi võimalus teisest sambast siiski väljuda. Ehk et kui millalgi tekib vajadus teise samba raha enneaegselt kasutusele võtta, näiteks raskete terviseprobleemide korral, saab igal ajal esitada sambast uue lahkumisavalduse ja väljamakseid tehakse kolm korda aastas.

Kommentaarid puuduvad