Kaja Kallas: Eestil puudus varasem kogemus täiskasvanute vaktsineerimisel

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni erakorralisel istungil esmaspäeval rääkinud peaminister Kaja Kallas tõdes, et Eestil Ida-Euroopa riigina polnud varasemat kogemust täiskasvanute vaktsineerimisel.

Kallase sõnul on olukord kõigile uus ja lisab, et Lääne-Euroopa riikidel on olemas varasem kogemus täiskasvanute vaktsineerimise osas, samas kui Ida-Euroopa riikidel seda pole. Peaministri sõnul on pidanud Eesti leidma uusi mooduseid, et kaitsesüstimist korraldada, vahendab BNS.

"Oleme loonud eelregistreerimata vaktsineerimisega võimalusi jõuda inimestele lähemale," ütles Kallas, lisades, et see võimalus on eelkõige nende jaoks, kes ei ole digimaailmas piisavalt kohal, et endale veebi kaudu vaktsineerimisaeg kinni panna. 

Kallase sõnul on riik korraldanud ulatusliku teavituskampaania, samuti on käima lükatud koostöö kohalike omavalitsustega. Kallas tõi eriti esile Tartut, kus vaktsineeritute arvud on hoogsalt tõusuteel. 

Õpetajate vaktsineerituse tase on Kallase sõnul üllatavalt hea, olles ligi 70 protsendi juures. "Valitsusel on plaanis neljapäeval arutada koolide õppetöö korralduse küsimusi, muuhulgas seda, millised on isolatsioonikohustused ja kuidas koolide tööd paremini korraldada," ütles Kallas.

Ühtlasi on plaanis koostöös koolidega korraldada noorte vaktsineerimist ja seda siis, kui õpilased hakkavad tagasi koolidesse tulema. "Koolide poolt on olemas ka valmisolek, sest kõigi huvi on, et koolid oleksid lahti ja lapsed saaksid koolis käia," ütles Kallas.

Riigikontrolör Janar Holm märkis riigikogu komisjonis, et Eestis on piisavalt vaktsiine, laos on 155 000 doosi ja sellel nädalal on juurde tulemas 38 000 doosi. 

Holmi sõnul toimub vaktsineerimine vastava plaani alusel ja suurim probleem on see, et kuni reedeni värsket vaktsineerimisplaani polnud. Praeguseks on siiski uus vaktsineerimisplaan juba olemas. "Alati saab arutada, kui ambitsioonikad need plaanid on, kuid igal juhul on plaanid mõõdetavad," ütles Holm. 

Iganädalased ülevaated, mida tervise- ja tööminister Tanel Kiik valitsusele on esitanud, võiksid Holmi sõnul olla palju selgemad ning ka tulevikku vaatamise  osas täpsemad. "Vaktsineerimise osas on vaja suuremat paindlikkust ehk tuleb sõita vaktsiinidega inimeste juurde, mitte loota vastupidist," lisas Holm.

Kommentaarid puuduvad