Vaata, kui palju tõuseb sel aastal keskmine brutopalk

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku hinnangul hoiab tööjõupuudus palgakasvu kiirena ning keskmine brutopalk tõuseb sel aastal 6 protsendi võrra.

Statistikaameti teatel vähenes tööpuudus esimese kvartali 7,1 protsendilt teises kvartalis 6,9 protsendile. Tööotsijaid oli tänavu kevadel küll 2000 inimese võrra vähem kui aasta varem, aga siiski 13 000 inimese võrra enam kui kaks aastat tagasi, vahendab BNS.

“Ülikiirest majanduskasvust hoolimata võtab tööpuuduse määra jõudmine kriisieelsele tasemele päris kaua aega. Lisandväärtus kasvab eelkõige kapitalimahukates harudes, samas kui mitmed tööjõumahukad tegevusalad maadlevad endiselt madala nõudlusega. Koroonaviiruse kolmas laine suurendab mitmes tööjõumahukas valdkonnas taas riske, samas majanduse täielikku sulgemist me sügisel oma prognoosi põhistsenaariumis ei oota,” märkis Elmik pressiteates.

Tööpuuduse alanemine peaks Elmiku hinnangul nii sel kui ka järgmisel aastal jätkuma. “Nõudlus uute töötajate järele on viimastel kuudel oluliselt suurenenud nii tööstuses kui teeninduses. Kõige rohkem sooviti töötukassa abil leida töötajaid tööstuses ja kaubanduses. Tööjõupuudus on ettevõtjate hinnangul kriisieelsel tasemel nii tööstuses, teeninduses kui ehituses. Umbes 30 protsenti ettevõtjaid näevad tööjõupuudust oma suurima arengut takistava tegurina,” nentis vanemökonomist.

Nii ulatuslik tööjõupuudus endiselt kõrge tööpuuduse juures näitab Elmiku sõnul vabade ametikohtade ja tööotsijate sobimatust nii eriala kui elukoha mõttes. 44 protsendil töötutest on kas alg-, põhi- või keskharidus, ilma kindla erialata.

Kommentaarid puuduvad