Afganistanis käinud Mart Reimann: nad ei teadnud, kas kallistada või tulistada mind

uudised.ee

Viimastel päevadel on olnud kogu maailma pilgud suunatud Afganistani poole, kus islamiliikumine Taliban kuulutas võitu sealse valitsuse üle. Meil on külas korduvalt Afganistanis käinud Tallinna Ülikooli õppejõud ja maailmakodanik Mart Reimann.

Neli korda omal käel Afganistanis käinud Mart Reimann on sinna piirkonda sattunud just oma töö pärast. ''Tallinna Ülikool on Kabuli Ülikoolis teinud väga palju ära just IT-alal, sest sealne IT instituut on Tallinna Ülikooli üles ehitatud ja meie õppejõud on seal väga palju viibinud. Seega tekkis meil idee, et minu valdkond, milleks on siin haridus, turism ja väike ettevõtlus, prooviks ka sellel alal midagi teha,'' räägib Reimann, kes käis seal ülikoolis ja sattus seetõttu omal käel kõige karmimatesse piirkondadesse.

Nendes ohtlikes piirkondades käis Mart ainult kohalikega, kelle taust oli mitmekordselt kontrollitud. ''Kasvatasin ka ise habeme ja valisin riided sellised, et ma kellelegi koheselt silma ei hakkaks. Üritasin rahvamassi sulanduda,'' ütleb Reimann, kes oli esimene valge inimene, keda kohalikud pärast Nõukogude Liidu aega esimest korda nägid. Seega olid sealsed elanikud hämmingus, kui nad valget meest nägid. ''Nad ei teadnud, kas esmalt kallistada või tulistada mind. Tõesti oli selline hetk, kus kõik olid ehmatanud ja osanud midagi teha,'' meenutas mees.

Vaata kogu intervjuud Mart Reimanniga lähemalt videost.

Kommentaarid puuduvad