Prognoos: september pakub kohati veel suvesoojust

uudised.ee

Ilmateenistuse prognoosi järgi on septembri esimene pool keskmisest külmem, kuu teisel poolel on aga jälle sooja rohkem ja temperatuur võib kerkida isegi üle 20 kraadi. 

Kokku peaks tänavune september tulema normilähedase temperatuuriga, kusjuures keskmiselt on septembris 11,1-13,9 kraadi sooja. Sademeid on normi piires või vähem, kusjuures norm on 52-63 millimeetrit. 

Kuu algul liigub loodest üle Soome lahe idaosa Venemaale madalrõhkkond. Selle järel tugevneb Skandinaavias kõrgrõhuala. Kahe rõhkkonna vahel on loodetuul vali ja saabub külm õhumass. Nii tuleb kuu esimene veerand tavapärasest 4-5 kraadi võrra jahedam ja sisemaal on maapinna lähedase õhukihis oodata öökülma.

Alates 6. septembrist saavutab läänepoolne kõrgrõhuala Baltimaades ülekaalu. Õhumass vahetub soojema ja kuivema vastu. Kõrgema rõhuga vöönd püsib Eesti kohal suure tõenäosusega peaaegu 20. septembrini. Tuul on enamasti tasane, vihma sajab harva ja sajuhulgad on tagasihoidlikud. Õhutemperatuur tõuseb päeval isegi 20 kraadi lähedale ja mõnel päeval ka veidi kõrgemale, öökülma ohtu ei ole.

Kuu viimases kolmandikus taastub läänevool koos sagedaste vihmahoogudega ja ajuti tugevneva läänekaare tuulega. Õhutemperatuur veidi langeb ning kuu lõpus võib taas saabuda külm õhumass ja öökülmaoht suureneb.

Kommentaarid puuduvad