SA Mare Liberumi ekspeditsioon jõudis Estonia vraki juurde ja alustab uuringutega

uudised.ee

Estonia hukkunute omaste initsiatiivil asutatud SA Mare Liberumi ekspeditsioon jõudis kolmapäeva hommikul kohta, kus parvlaev Estonia ligi 27 aastat tagasi uppus. Esimene töö on merepõhja uurimine mitmikkiirsonariga.

„Ehkki Estonia hukupaigani jõudmine võttis plaanitust kauem, on merereis kulgenud rahulikult ja töiselt. Oleme viinud kogu laevameeskonna toimuvaga kurssi ning teinud ettevalmistusi veealuseks uurimiseks. Näiteks hõlmas see sukeldumisoperatsioonide planeerimist, aga ka varasema materjali, näiteks tuukrivideode ja merepõhja kaartide analüüsimist,“ ütles SA Mare Liberumi juht ja uurimisprojekti eestvedaja Margus Kurm. 

Esimene töö on merepõhja uurimine mitmikkiirsonariga. „See ei tähenda vee alla sukeldumist, vaid sonar asub laeva all. Plaan on kogu ala uurimislaevaga nö läbi kammida ja kaardistada vraki asukoht ja selle ümber asuvad objektid. Seejärel teeme esimese ettevalmistava vaatluse allveerobotiga, mille eesmärk on välja selgitada, mis asendis täpselt vrakk on ja kas selle ümber on midagi, mis võiks detailsemat uurimist segada. Kui probleeme pole, alustab öises vahetuses tööd teine allveeroboti meeskond, kelle ülesanne on vraki vigastuste fotogrammeetriline skaneerimine,“ selgitas Kurm.

Mare Liberumi korraldatud uurimisreisil osaleb kokku 43 inimest, kellest 18 on laevameeskonna liikmed ja kuus meedia esindajat. Ülejäänud on seotud allveetööde planeerimise ja teostamisega. Laeval on erinevad sonarid, kaks allveeroboti meeskonda ja neli tuukrit koos vajaliku uurimis- ja salvestamistehnikaga. Samuti on olemas vajalik tugitehnika, nagu kraana, airlift lahtise pinnase eemaldamiseks ja erinevad mõõteseadmed.

Ekspeditsioon viiakse läbi Malta lipu all sõitva laevaga RS SENTINEL, mis kuulub Saksamaa firmale RS OFFSHORE, mille juht ja omanik on Kurt Rohde. RS SENTINEL on spetsiaalselt veealusteks töödeks ja sukeldumisoperatsioonideks kohandatud laev, mis sai tänapäevase varustuse ja tehnika põhjaliku ümberehituse käigus 2010. aastal.

Uurimisprojekti käigus kogutud materjale hakkab uurima dr Andrzej Jasionowski, kelle Singapuri ettevõte SophusQuorum Pte. Ltd. on spetsialiseerunud mereõnnetuste alastele ekspertiisidele. Jasionowski on ka varem Estonia teemadega kokku puutunud, kuuludes aastatel 2005-2008 tegutsenud teaduskonsortsiumisse SSPA, mis tegi Rootsi valitsuse tellimusel Estonia kohta erinevaid uuringuid. Teaduslik analüüs peaks valmima tuleva aasta kevadeks.

SA Mare Liberumi uurimisprojekt hõlmab lisaks allveeuuringutele ja materjali teaduslikule analüüsile ka osade Estonia katastroofist pääsenud inimeste intervjueerimist. Lisaks on valminud 3D mudel Estonia vöörivisiirist, mille vigastusi on nüüd võimalik distantsilt uurida.

Sihtasutuse tegevust ja uurimisprojekti rahastatakse annetustest ja meediaõiguste müügist. Eestis on suurimaks toetajaks Postimees Grupp, kuhu kuuluvad teiste hulgas meediakanalid Postimees, Kanal 2, BNS ja Kuku raadio.

SA Mare Liberum on tänavu juulis omaste initsiatiivil asutatud sihtasutus, mille juhataja on Margus Kurm. Nõukokku kuuluvad Piret Kergandberg, Raivo Hellerma ja Carl Eric Laantee Reintamm.

Ekspeditsiooni käigus kogutud info ning pildi- ja videomaterjal avaldatakse jooksvalt SA Mare Liberum kodulehel: www.mare-liberum.ee

Kommentaarid puuduvad