Homme
22. okt
5...9
3...8
Ülehomme
23. okt
3...7
1...7

Eesti

Vähi diagnoosi läbi elanud Merike Värik: tuleb tegeleda haiguse ennetamisega, sest ainult nii saab ravikulusid kokku hoida

20:31 27. september 2021
Autor: uudised.ee

Üha enam eestlasi saab vähidiagnoosi. Igal aastal haigestub Eestis vähki ligi 8800 inimest ja vähi tõttu sureb umbes 3800 inimest. 2030. aastaks prognoositakse uute vähijuhtude arvu kasvu 11 000 juhuni aastas. Kuidas sümptomeid ära tunda ja millal pöörduda arsti juurde. Meil on külas Merike Värik ja Riho Kurisoo, kes on raske haigusega silmitsi seisnud.

Merike ütleb, et vähk ei ole surmaotsus, aga hirm oli diagnoosi saades suur. Tema emal ja tädil oli samuti rinnavähk ning 11 aastat tagasi saadud diagnoos oli seotud just geneetikaga. Tervishoiu Kõrgkooli läks Merike sellepärast õppima, et ta saaks inimesi aidata. Täna on ta teadlikum ja ütleb, tuleb tegeleda haiguse ennetamisega, sest ainult nii saab ravikulusid kokku hoida.

Riho teenis aastaid Iraagis ja Afganistanis ning töötas laevakaitsjana India ookeanil, kuid tõeline võitlus ootas teda ees siinsamas kodus. Temal oli samuti see suguvõsas ka varasemalt aset leidnud ja diagnoosi saades ei osanud ta esmalt midagi hullu karta. Kuula kogu intervjuud lähemalt videost.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!