Valus! Finantsettevõtte Wise kaasasutaja sai hiigelsummas trahvi maksurikkumise eest

uudised.ee

Suurbritannia maksu- ja tolliamet (HMRC) määras Londonis tegutseva finantsettevõtte Wise kaasasutajale Kristo Käärmannile 365 651 naelsterlingi ehk 428 650 euro suuruse trahvi maksurikkumise eest, mis võib muu hulgas ohustada tema rolli Wise'i juhtkonnas, kirjutab The Telegraph. 

Trahv puudutas rikkumist 2017/18 maksuaasta 720 495-naelases deklaratsioonis. Karistus tähendab, et Käärmann esitas HMRC-le tahtlikult ebatäpseid dokumente, eiras tahtlikult nõuet teavitada ametit oma finantsseisust või pani toime rikkumise seoses käibemaksu või aktsiisiga. 

Õiguseksperdid hoiatavad, et rikkumisega võis Käärmann minna vastuollu reegliga, mille järgi avalikult kaubeldava ettevõtte juhtidel ei tohi olla konflikte tööandja ees võetud kohustuste ja isiklike kohustuste ning teiste huvide vahel. 

Samuti seab rikkumine ohtu Käärmanni staatuse sobiva finantsteenuste ettevõtte tippjuhina – kui on tõendeid, et tippjuht ei ole järginud aususe standardeid võib Suurbritannia finantstegevuse järelevalve amet (FCA) võtta isikult loa ametikohal töötada. 

FCA kinnitas lehele, et arvestab HMRC rikkujate nimistut oma finantsteenuste sektori järelevalves. 

Käärmanni esindaja sõnul hilines firmajuht oma 2017/18 maksuaasta isikliku maksudeklaratsiooni esitamisega vaatamate maksuameti meeldetuletustele. Käärmann olevat nüüdseks oma deklaratsiooni esitanud ning tasunud maksud ja trahvi hilinemise eest. Esindaja lisas, et Käärmann on nüüd hakanud pühendama rohkem aega oma isiklike asjade korrashoiuks. 

Käärmann asutas koos Taavet Hinrikusega 2011. aasta jaanuaris Transferwise'i ning on The Telegraphi andmeil pärast ettevõtte aktsiate noteerimist Londoni börsil Eesti rikkaim inimene. 

Ettevõtte väärtuseks hinnatakse hetkel 11,3 miljardit naela ehk 13,2 miljardit eurot, Käärmanni osalust uue nimega Wise'is hinnatakse 1,7 miljardile naelsterlingile ehk 1,99 miljardile eurole, Hinrikuse osalust ligi 1 miljardile naelale ehk 1,17 miljardile eurole.

Kommentaarid puuduvad