Züleyxa Izmailova kõrgel positsioonil olevatest naistest: hakkab lendama seda saasta sinu pihta

uudised.ee

Eilses "Raua valimisstuudios" vahetasid mõtteid tuntud Eesti naispoliitikud. Seoses eelolevate kohalike omavalitsuste valimistega tõdesid saatekülalised, et naiste osalus poliitikas riigitasandil on väiksem kui kohalikul omavalitsuse tasandil. Põhjustena nähti nii soorollidest tulenevaid erinevusi kui ka seda, et naised ei taha ühiskondliku surve tõttu poliitikas osaleda. 

Reformierakonna esindaja Signe Riisalo rääkis, et statistika järgi kandideerivad naised kohalikel valimistel rohkem. Tema sõnul on sealsed teemad, nagu näiteks sotsiaalhoolekonna, rohkem naiste pärusmaa.

Erakond Eestimaa Rohelised esindaja Züleyxa Izmailova sõnul on probleemkohaks asjaolu, kuidas Eestis ja poliitikas naistesse suhtutakse. Ta usub, et Eestis naisi poliitikasse eriti ei oodata. "Ja kui sa saad isegi mingi kõrgema koha, siis hakkab lendama seda saasta sinu pihta," ütles Izmailova. 

"Keeruline on muidugi naisi poliitikasse saada sellepärast, sest see maine poliitikuks olemisele ja see surve, mida Züleyxa siin rääkis, on täiesti olemas. See on midagi, mis hirmutab naisi eemale," nõustus Riisalo Izmailovaga. 

Yana Toom kinnitas omalt poolt, et nimekirja kohalikeks valimisteks kokku pannes oli päris keeruline leida võrselt nais- ja meeskandidaate, sest naised väga ei taha osaleda. 

"Naised loobuvad tihti poliitiku elust, sest mujal on pinget vähem ja saad oma peret hoida," tõdes Isamaa erakonna esindaja Riina Solman, et mitmed naised on vaba valikuna langetanud sellise otsuse. Selle mõttega nõustus ka EKRE esindaja Helle-Moonika Helme. 

"Ma arvan, et see on mõnevõrra ekslikult maalitud pilt," ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindaja Riina Sikkut naiste poliitikas osalemise ja poltiitiku töö kohta. Tema sõnul on palju teisi ameteid, mis nõuavad samamoodi aega ja pühendumist oma tööle. Poliitiku elukutse on pigem privileeg, sest oma aega on võimalik paindlikult planeerida. 

Vaata naiste poliitikas osalemise teemalist arutelu "Raua valimisstuudiost".

Kommentaarid puuduvad