Homme
22. okt
5...9
3...8
Ülehomme
23. okt
3...7
1...7

Eesti

Energiatõhusat kodu tuleb otsida uusarendustest

Foto: 123rf
Pilt on illustratiivne.
10:50 12. oktoober 2021

Elektrihinna kallinemine on pannud endale uut kodu otsivad kliendid korteri või majaga kaasnevaid kulusid senisest enam läbi mõtlema. Kinnisvaraportaali Kinnisvara24.ee tegevjuhi Katrin Aroni sõnul on A- ja B-energiamärgisega korterite ning majade osakaal aastatega kasvanud, kuid energiatõhusat kodu tasub otsida eelkõige uusarendustest.

Kinnisvara24 portaalis on müügil kokku ligi 6600 korterit, maja või majaosa. A-klassi energiamärgisega on neist 627 ehk ligikaudu 10 protsenti pakkumistest, millest umbes neljandik asub uusarendustes. B-energiamärgisega objekte on portaalis müügil 732, neist 41 protsenti asub uusarendustes.

Portaali tegevjuht Katrin Aron sõnas, et energiatõhususele seatud eesmärkidest ja tänasest turuolukorrast tulenevalt pööravad kõik uute majade arendajad ja ehitajad tähelepanu energiatõhususele. „Kui kolm aastat tagasi oli vaid kahel protsendil portaalis müügil olevatest korteritest A-energiamärgis, siis tänane seis on juba palju parem. Enamik uusarendusi reklaamib enda tugevusena ka energiatõhusust. See ei ole alati küll A- või B-energiaklass, aga ilma energiamärgiseta uut objekti enam müüa ei saa,“ selgitas Aron.

Tema sõnul on vanemate hoonete renoveerimisel A- või B-energiamärgise saavutamine juba oluliselt keerulisem ning ka kallim. „Kui energiatõhususe eesmärki võetakse arvesse juba ehituse planeerimisel, alates krundi valimisest, maja krundile planeerimisest ning arhitektuurilise lahenduse kavandamisest, siis on säästlike ülalpidamiskuludega maja ehitamine tunduvalt lihtsam. Juba valmis hoone renoveerimisel on samuti võimalik maja energiakulu oluliselt vähendada, aga enamasti ei saavutata siiski A või B klassi,“ tõi Aron välja.

Kinnisvara24.ee portaali külastajate huvi väiksemate püsikuludega elamispindade vastu on väga kõrge – statistika näitab, et inimesed on järjest teadlikumad ja rakendavad otsingus energiatõhuse filtreid varasemast rohkem. „Viimaste kuude elektriarved on pannud inimesi veelgi enam kodu küttekuludele mõtlema. A- ja B-energiaklassi korterite pakkumisi otsitakse ja sellise märgisega kuulutusi vaadatakse rohkem. Inimesed maksavad säästliku korteri eest pigem veidi enam kui soetavad odavama, kuid kõrgemate kõrvalkuludega elamispinna,“ kinnitas Aron.

Aron tõi välja ka mõned erinevate arendusettevõtete uusarendused, milles on energiatõhususe saavutamisele rohkem tähelepanu pööratud:

1) B-energiaklassiga luksuskorterid Tallinna kesklinnas Kiikri kvartalis.

2) A-energiaklassiga korterid Keilas.

3) B-energiaklassiga korterid Tartumaal Raadimõisas.

4) A-energiaklassiga külaliskorteritega maja Pärnus.

5) B-energiaklassiga korterid Haaberstis.
 


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!